Бизнесът настоява за по-кратък отпуск за майките

Българската стопанска камапа предлага 28 ограничителни за работещите хора мерки, сред които и намаляване годишния отпуск на майките. Синдикатите са против.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът настоява за по-кратък отпуск за майките | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бизнесът да ми яде... Първо оправете заплатите, осигурявайте на реалното заплащане пък после с претенциите. Баш Меринджея от Долно Уйно решил че ше дава по 420 лв, че на всичкото отгоре иска и по кратко майчинство. Докато Инспекция по Труда не започне да работи няма нищо да стане!

Бизнесът предлага да работим без пари и ако може 7/24 ( денонощно )! На фона на протестите по цял сват за ограничаване на социални права.

Която иска да има деца, да си осигури мъж да се грижи за нея. Такива са времената. Едно време са гледали по няколко деца, но не са ходили на работа, респективно не ги е имало тези претенции за стандарт. Работата си е работа, не е благотворителност. Като работиш работиш. Като искаш да си гледаш децата гледай ги. Не са длъжни колегите да плащат за това.

хм...и после като ти дойде да се пенсионираш същата логика искаш ли да приложим спрямо теб? Не работиш-нема пари!

леееко си се объркал с времената. Можеш ли да си представиш, от понеделник само българските мъже работят, а жените си стоят вкъщи и не работят. Имам развинтена фантазия и въпреки това не съм наясно какво би настанало.

Какъв ти отпуск по майчинство -стига и обедната почивка и без това докато раждат едва ли ще могат да ядът.Която пък и скимне да се позабави да остава и да си доработва надника .Докато се освободи майката за бебетата ще се грижи охраната на портала за да си уплатнява времето .За раждане стига и една преграда от велпапе и летви в съблекалните с по два палета за легло.Все пак за предпочитане е да се спазва досегашната практика да не се приемат на работа бременни освен ако не са роднини които да се водят работещи докато не им дойде времето за майчинство.

АЗ ПЪК ПРЕДЛАГАМ - НАЙ-ДБРЕ Е ДА НЯМА ОТПУСК-МАЙЧИСТВО .. А ЗАЩО..?? АМИ - ТАКА И ТАКА - РАЖДАТ САМО ЦИГАНИТЕ И НЯКОИ ПО-БЕДНИ ТУРЦИ ... БЪЛГАРИТЕ - КОИТО ИСКАТ ДЕЦА- СИ ГИ ПРАВЯТ И РАЖДАТ ВЕЧЕ ПО БЯЛА ЕВРОПА... ????

Когато започне народния съд да не ревете.Че наближава...ха ха само ако знаете кво ви чака другари бизнесмени....................

Виждам, че много се изказват в подкрепа на майките и тяхната отпуска, но много се съмнявам, че ако бяха от другата страна щяха да разсъждават по същия начин. Вие бихте ли искали да платите за нещо, което не сте получили? Защото по време на майчинството работодателя плаща здравната осигуровка на работника - като го сметнете за двете години е една значителна сума. След това трябва да плати още две заплати с осигуровките за полагаемата се отпуска (в най-добрия случай на два пъти по 600 лв), а ако имате повече работници? При това плащате на човек, който с нищо не ви е допринесъл за тези две години. Съгласен съм, че има хора, които заслужават тази жертва, но има и такива при това са повече, които не го заслужават. Имал съм работници, които са приемали присърце бъдещето на фирмата, но съм имал и такива, които са гледали да свършат, колкото се може по-малко работа за парите, които получават. След като държавата иска да се грижи за майките нека го направи от собствения си бюджет. Защо трябва да го правят хора, които също имат деца и трябва да се грижат и за тях.

Другарю,съветвам да научите цигански

Не съм другар и никога не съм бил, а и няма да бъда, но не искам да плащам на хора, които не заслужават. Имал съм работници, които са ми станали семейни приятели, но съм имал и такива, които са ме крали и на които дето се казва аз съм им бил работник докато съм успял да се отърва от тях.

Е добре де кой да ги гледа тези деца. Вдигнахте възрастта на бабите за пенсиониране, детските градини не достигат във всички градове, а за частните нямаме пари. Къде да го оставя това бебе по дяволите, за да работя. Ако мъжа ми вземаше 2000лв заплата, но той взема 400 хич нямаше да ви го искам това мизерно майчинство. И кво плащате вие работодателите на майките, едно здравно осигуряване-това ви е за компенсация задето не сте ги осигурявали върху реалната заплата. То както върви с вашето мислене скоро няма кой да има да ражда българчета и кой тогава ще ви работи след 20 години в престижните фирми.

ТОВА ЖИВОТНО БОЖИДАР ДАНОВ ОТ НЕ ЗНАМ СИ КОЕ СИ ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДС, НЕ МОЖЕ И ДА ИЗМИСЛИ ДРУГО,ТОЙ ЗАТОВА Е ТАМ, КАКТО И ДРУГИТЕ БЪЛГАРОФОБИ КАТО НЕГО! ТОЙ Е ЧОВЕКЪТ С НАЙ-ПРАЗНИЯ ПОГЛЕД В БЪЛГАРИЯ,БИЕ ПО ТОЧКИ ДАЖЕ СОЛОМОН ПАСИ-ДРУГ ЯВЕН БЪЛГАРОУБИЕЦ!!! ЯВНО Е,ЧЕ СЕ ПОДДЪРЖА С МНОГО СИЛНИ МЕДИКАМЕНТИ, ИНАЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ ТАЗИ "ДЪЛБОЧИНА И ИЗРАЗНОСТ" НА ОЧИТЕ МУ! ВИЕ МОЖЕ И ДА НЕ ЗНАЕТЕ,НО ТОЙ И НЕГОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ СА ПРОКАРАЛИ МНОГО ДРУГИ БЪЛГАРОФОБСКИ ЗАКОНИ,НАЙ-ВЕЧЕ СВЪРЗАНИ С ОТНЕМАНЕ ИМУЩЕСТВОТО НА ХОРАТА ОТ БАНКИТЕ! ДАНО БОГ ГИ НАКАЖЕ,ЗАЩОТО ЯВНО ЧОВЕШКОТО ПРАВОСЪДИЕ Е БЕЗСИЛНО!!!

Тия капути "от бизнеса" са забравили да впишат предложение бизнесът да бъде освободен от задължение да плаща заплати.Мръсни изроди!Майките да си гледат децата ,а не да захвърлят бебетата в яслите.

(Българската стопанска камара) след време те ще са натрупали многа пари, но в държавата няма да има деца. Такива ограничения към майките и децата могат да измислят само малоумници и алчни мошеници, а не нормални хора!

Тъй, тъй, трябва да се намали отпуската за майките, много е! Иначе след 20 години няма да има работни места за цветнокожата част от населението, прекалено много българчета ще се нароят с тази неконтролируема раждаемост....

Стига с това майчинство. И без това не раждаме.

г-н Бранков, като роди едно две деца и няма баби около себе си, получава една заплата от 340лв., при постоянно вдигащи се цени на всичко, нека помисли колко майчинство му трябва, но майчинството е затова МАЙКАТА да е при детето си, да се грижи за него, да го гушне и да предава на детето си позитивизъм,обич и добро възпитание, което ще се отрази на поколението чудесно, а не когато поиска нещо да чува : няма пари, няма време, на работа съм жива или умряла не мога, защото от краткото майчинство ще спечелите вие, големите акули и ще изстисквате като лимони младите, не случайно в някои банки младите декларират,че няма да раждат до 40г. възраст, тогава раждайте вие от камарата, но неоносчета калкото искаш...

За бизнеса е най изгодно и може даже да иска майките въобще да не раждат ама не става!!Тук хората нямат права,а всички бизнесмени са алчни и безскрупулни,не стига че укриват данъци повечето ,ами плащат и осигуровки на половин работен ден!!

Вземат ли класовете, то няма смисъл изобщо да се ходи на работа. Аз съм на минимална заплата, работя в друг град, никой не поема пътните. Плащам си пътя с класовете. Страшното е, че не съм само аз така! Затова искам да подчертая за майките, пазете ги, те са застрашен вид и в сегашната ситуация в България трябва да се ползват със специален статут и привилегии! За малцинства, "бежанци", многобройни фамилии с нарастваща челяд има Хелзинкски комитет, Страсбург, Европейски съюз...

Ами освен и ние да го играем вече малцинство и да започнем да се оплакваме пред въпросните. Само коментари си пишем.

Ние вече сме почти малцинство и сме на челните места по жалване в Страсбург!

не си плаща данъците, пък претендира за още.... Никой не им пречи да си искат, но се надявам да не ги чуват

Нали искаме да се раждат деца,дайте на майките възможност да си ги гледат, възпитават и да им се радват поне до 2 г.възраст, а не да намалявате платеното майчинство. Така се отглеждат деца, а не като ги хвърлят на някъде

Това е Бизнес Хирургията. Колиш на Живо. И как ще имаме Нация. А кой ще отгледа Малкото Детенце? И това е причината ние да се "ЗАКОПАЕМ", като Нация. Ебах му Майката, Оня с Бронирания и с Гледачките не Му пука, какво правят Робите.

Биснесът, явно, е забелязал, че в България има още хора за изгонване.

Глупостите на "работодателите" отдавна са омръзнали на всички. Аз пък предлагам корпоративния данък да се вдигне на 35% и да се наложат данъци върху земеделските земи над размер "ядене и пиене", както и на цялата индустриална собственост. Също така 90 дни платен годишен отпуск. А за "инвеститорите", които ще се изнесат от страната - мита от по 300 %, напук на всякакви международни споразумения !

А ЩЕ СИ ПРИЗНАЕ ЛИ БИЗНЕСА ЧЕ ПЛАЩА 30 ПРОЦЕНТА ОТ ЗАПЛАТИТЕ ПОД МАСАТА И ВСИЧКО ТОВА СИ Е БЕЗНАКЗАНО И НЕ ВНАСЯТ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ ВЪРНУ ТЕЗИ ПАРИ В ЕВРОПА ТАКА ЛИ Е НАЛИ УЖ ДАВАТ ЗА ПРИМЕР ЕВРОБИЗНЕСА...МОШЕНИЦИ

така е няма отпуски , кой ще изхранва ромите, те се раждат и живеят само на помощи, те нямат време да учат

ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК ПРИ БАЙ ТОШО ЗА ТЕЗИ,КОИТО НЕ СЕ ЖЕНЯТ ИЛИ НЕ РАЖДАТ ДЕЦА ДО ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ,МИСЛЯ 26 ИЛИ 28 ГОДИНИ????А ПОМНИТЕ ЛИ,ЧЕ ЗА ВСЯКО НЕЗАКОНОРОДЕНО И ОСТАВЕНО В ДОМ ДЕТЕ ДЪРЖАВАТА ПЛАЩАШЕ 500 ЛЕВА,КОГАТО РАБОТЕЩИТЕ ПОЛУЧАВАХА ЗАПЛАТА ПО 68 ЛЕВА НА МЕСЕЦ?МНОГО МОИ КОЛЕЖКИ РАЖДАХА ВСЯКА ГОДИНА И ТАКА ЗАВЪРШИХА ВИСШЕТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ.

Да помня и други неща. - нямаше безработица , който не работи отива да прави пътища. - нямаше социални помощи , защото всички бяха на работа и нямаше неискам,мързи ме. - откакто влезнахме в ЕС се появиха тези измислени социални - едни да работят до гроб а други да лежат и да им дават пари .

те всички имаха работа но това не искам мързи ме съществуваше и скапа системата.какво от това ,че бяха на работното си място но не работеха а дори им плащаха !! и тогава имаше съвестни работници и мързеливци но мързеливците бяха защитени с целта за всеобща заетост. сега поне мързела го уволняват

Правилно. Като искаме капитализм, защо да запазваме остатъци от социализма...където било мнооого лошо

САМО ПРИ СОЦИАЛИЗМА Е ИМАЛО ДАНЪК ВЪРХУ БЕЗДЕТНИ ,НАЛОЖЕН ОТ СТАЛИН,ЗА ДА ОСИГУРИ ПРИХОДИ ЗА НАРАСТВАЩАТА РАЖДАЕМОСТ ,И ОТМЕНЕН СЛЕД ГОРБАЧОВ . Знаете ли,че НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ИМА ДЕТЕ НЯКОЙ ИНДИВИД -МЪЖ ,ИЛИ ЖЕНА ,СЕ СЧИТА ЗА ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ В ЛИЧЕН ПЛАН,ОСОБЕНО,АКО НЕВЪЗМОЖНОСТТА НЕ Е ВОЛЕВА ,НЕ Е ПО ИЗБОР НА ЧОВЕКА ,ПОНЯКОГА Е ДОРИ ВИНОВНО ВЪНШНО ПРИЧИНЕНА ВРЕДА. Има и доброволно избиране на бездетност в някои страни,където има пренаселеност ,напр в Япония ,където дори не-намирането на работа от новозавършили студенти е свързано с тежки депресивни преживявания,голям стрес до отчаяние ...Имало е, и има етически -законови забрани за създаване на семейство от някои индивиди с тежки постоянни р-ва напр с тежка умствена изостаналост или други,които проявяват престъпна небрежност всеки час например .КАТО ЧОВЕШКО ПРАВО СЪЗДАВАНЕТО НА СЕМЕЙСТВО И ДЕТЕ ВЪЗНИКВА СЛЕД ПЪЛНОЛЕТИЕ ! -ЗА ДА СА ОТГОВОРНИ И ГРИЖОВНИ РОДИТЕЛИТЕ ,КАТО ТРЯБВА ДА ПЛАНИРАТ ПРИХОДИ ОТ ТРУД,ОСИГУРОВКИ,ДАНЪЦИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕ

ОТНОСНО ДАНЪК БЕЗДЕТНОСТ НАЛАГАН ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА И В БЪЛГАРИЯ ,че има хора ,които са плащали такъв данък ЦЯЛ ЖИВОТ И ОБЩО -КОЛКОТО СТОЙНОСТТА НА 1 ЖИЛИЩЕ ТОГАВА,А СЕГА КЪМ ТЯХ НЯМА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ ОТ ОНЕЗИ,КОИТО НАЙ-МНОГО СА СЕ ОБЛАГОДЕТЕСТВАЛИ ОТ ТЕЖКИЯ ДАНЪК НАПР РОМИТЕ,КОИТО ЗА 8 ДЕЦА СА ПОЛУЧАВАЛИ ,БЕЗ ДА РАБОТЯТ ЧУЖДИТЕ РЕСУРСИ ,КОЛКОТО ЗА ЦЯЛО ЖИЛИЩЕ .....Такава баба ,немощна и слаба ,дори не получава адекватно социално подпомагане ,припада по улиците от немощ ,защото се изхранва с мед и мляко ,за да плати от пенсията тока и водата ,които ромите много консумират,но не плащат ,а е дала колкото 1 жилище на чуждите деца . НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ДА НЯМА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ ,ДА НЕ ПОЛУЧИ НИЩО В ЗАМЯНА НА ТЕЖКИЯ ДАНЪК ОТ СОЦИАЛИЗМА .

Нещата които предлагат от БСК ще засегнат само българският работник и явно ще се подкрепят от ДПС. Възниква въпросът защо: Тези промени няма да засегнат ромските и турските майки - те никога не са работили / с малки изключения 2-3 %/, а и вече са се пренастроили да пенсионират /астма е най разпространената/ децата си още от малки и парите са повече - една МРЗ плюс двойни детски на месец. Мъжете им много рядко работят по трудов договор,не сключват брак и са самотни майки и живеят в незаконни къщи. Затова никой от тях непротестира , докато ние се делим на леви и десни и лесно предвидими.

" задължително изплащане на 100% на заработените от работниците заплати. " - и защо БСП,БТПП и КРИ са против тези промени , нима само за това че е предложено от Атака

Дискусията по темата много прилича на българското общество. Мнението на некомпетентните и простите се опитва да се наложи над всичко с претенциите си за непогрешимост и правота. В повечето мнения избиват някакви емоции и чуства напомнящи манталитета на мургави индивиди. От една страна журналистите пак почти не са разбрали за какво точно пишат, от друга страна повечето читатели не се и опитват да разберат за какво става дума. Накрая всичко естествено с епревръща в цирк.

Да вземат да премахнат и заплатите. Имаше един виц за двама директори и техните работници...

Бизнеса е прав да се премахнат големите обезщетенията на раобтници с над 10 г.стаж Ами нали като е работил в предприятието е получавал заплата и всички добавки. ДА СЕ ПРЕМАХНАТ

Така е. Нормите са останали от времена когато работодател на всички е била държавата. Така се е провеждала социална политика чрез по-ниските структури - предприятия и администрация. В днешно време когато държавата няма ангажимент да създава работни места и да плаща заплати нито е собственик на капитала е неуместно да провежда социалната си политика с чужди пари. Но това е типично за комунистите - с чужди пари да плащат свои задължения.

Как можа да допуснеш повече грешки отколкото изречения си написала? Колкото си грамотна, толкова си и работничка.

Изразявам съгласи с предложеното от бизнеса за следното- да се запази времето за майчинство, но майките по време на майчинство ДА НЯМАТ ПРАВО на друг отпуск; да се забрани полагането на извънреден труд. Но бизнесът да да поиска да се отмени чл.328 т.10а от КТ

За извънредния труд е малко невъзможно, има такива процеси, в които няма как да се спре, случва се работник да не се яви и т.нт.... Така че това няма как да се случи. Аз също съм противник на отпуск върху отпуск, това е само наше родно безумие

Нещо не ми се връзва висока раждаемост без участие на майката. Т. е. излиза, че жената е само за домашна прислуга на мъжете, но ако може без да дава поколение, защото така щяла да попречи на кариерното израстване на някоя партийна внучка.

освен да ражда деца ИМА СЪЩИТЕ ЧОВЕШКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ В ОБЩЕСТВОТО КАТО МЪЖА ,по човешките права ,където го пише -всеки има и задължения в обществото .ЖЕНАТА НЯМА ПРАВО ДА ЕКСПЛОАТИРА МЪЖА ,ИЛИ ОБЩЕСТВОТО ЗА РАЗХОДИТЕ СИ ЗА ЖИВОТ ,КАКТО И ЗА НЕЙНИТЕ ДЕЦА .ТРЯБВА ДА ПЛАНИРА -1.образование до пълнолетие 2.труд +осигуровки 18 месеца /до 2013г 24 месеца/ ,за да има право на платено майчинство и след това пак да работи за приходи и пенсия. ЗАБРАВЯТЕ ,ЧЕ ИМА И ГРИЖИ ОТ ДЪРЖАВАТА -ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ -установено е,че децата на не-професионалисти ,които посещават ясли и градини ПО-РЯДКО ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА В СРАВНЕНИЕ С РОДИТЕЛИТЕ СИ -ОТ ФИНЛАНДИЯ /става дума за ромите ,и др ,които МАСОВО СА НЕВЕЖИ И НЯМАТ КВАЛИФИКАЦИИ ИЛИ ПРОФЕСИЯ /

Добре де, рИвете с пълно право. Искате да е като в нормалните, развити страни - прави сте. Искате справедливи закони, коректен бизнес, работеща социална система - абсолютно разбираемо. Ами защо тогава се оставяте да ви управляват такива, като Орешара, Сергей, Боко, Местан, Волен? Има ли още някой, който да не е разбрал, че в България нормален бизнес има само там, където червената ченгеджийска олигархия не е успяла да прилапа или затрие всичко всичко? Излезте на улицата и искайте оставка!

....кажи кой трябва да управлява държавата, за да не рИват хората?!?! Нали след Орешарски, Бойко, Станишев и т.н. ще дойдат пак същите....не се заблуждавай, че ще има някаква промяна след протестите!!! Кажи ми кой е този човек и какво решение на ситуацията ще даде и ще гласувам с две ръце за него!!!!

ТАКА ОПРЕДЕЛЯЩИТЕ СЕ ЗА БИЗНЕСМЕНИ / Т.Е. КОМУНИСТИЧЕСКАТА НОМЕНКЛАТУРА/ ДЕТО Е СВИКНАЛА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СТОИ И ДА ПОЛУЧАВА ПРЕДЛОЖИ 28 ПРОСТОТИИ, КОИТО ГИ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО РОБОВЛАДЕЛЦИ А НАРОДА КАТО РОБИ. И НА КОГО ГО ПРЕДЛАГАТ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАЧЕЛО СЪС " СЕДЯНКАТА ДА СЕ РАЗТУРИ". КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА. НАРОДЕ ??? ...!!! ХА ДАНО СЕ НАУЧИМ ДА НЕ ТЪРПИМ. ОЩЕ КОГАТО ЗАКРИВАХА ПЪРВИЯ ЗАВОД ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ИЗМЕТЕМ, А НЕ ДА ПРАЩАМЕ ДЕЦАТА СИ ПО ЧУЖДИТЕ КЪРИЩА.

Дали? В България освен комунистическа, герберастическа, седерастическа и каква ли не номенклатура има и реални бизнесмени, които се чудят как да намалят данъчната тежест и да плащат по-големи заплати, ама на, не става и причината да не става е в нас - защото ние не сме научени да работим - а сме научени да уплътняваме работен ден... За да вземеш много пари истината е проста - свърши много работа

капиталистите искат да намалят данъчното бреме за да печелят повече, а не за да плащат по големи заплати. Това да не ти е народна република?

Абе стига сте се пенили! Това е поредният театър, поднесен ви от управляващата сган. Сценарият е елементарен и предизборен: 1) БСК (начело със сътрудника на ДС Божидар Данев) предлага "ужасяващи" и "мракобесни" мерки срещу трудещите се. 2) Следва естествената реакция на възмущение, а синдикатите скачат; 3) Правителството великодушно отхвърля исканията на "лошите експлоататори" и печели точки предизборно. А лошите експлоататори са заклеймени, както всичко останало, свързано с бизнеса, демокрацията и т.н. напоследък. Допълнителен ефект: още няколко дни отклонено внимание към изкуствено създадени дилеми и още една тема за разделяне на хората. Важното е да няма протести, руските проекти да вървят и да се вземат дългове за още 3 милиарда. Не ги ли научихте номерата за толкова години?

Всички са ощетени с новото предложение "да отпадне допълнителното възнаграждение за клас прослужено време, да отпадне обезщетението, което се дава, когато работник достигне пенсионна възраст и бъде освободен" Какво остава за нормалния човек"? По-добре всички да спрем да работим.. Само един

т.нар. "класове" не съществуват никъде по света. Просто трябва да се включат към заплатите и оттук-нататък заплатите да се променят по нормални критерии (изпълнение на цели, качество на работа и т.н.), а не по старшинство. С това и синдикатите бяха съгласни преди време, ама никой не иска да пипа Кодекса на труда, който е създаден през 1956 и е леекичко променян в началото на 90-те и после още по-лееекичко през изминалото десетилетие.

Никъде не съществуват класове....., но никъде няма и МЕСЕЧНИ ЗАПЛАТИ по 160 евро!? Нека направят мин. заплата 400 евро и никой няма да има претенции за въпросния "клас"?!

Бизнеса (организираната престъпност) - в затвора!

Даааа, явно искат да ликвидират и последното хубаво нещо в БГ , че да няма вече съвсем смисъл от живота тук ! Браво! Издигане, кариера --че то има ли такива неща --назначават те някъде и така си оставаш все на това място и все с тия пари --премахнахте и парите за трудов стаж и въобще ---всичко --- Нещо май са се свършили парите и се търсят такива и кой да страда --разбира се майките

Нямам думи да коментирам тази наглост.... Предлагам народът да работи съвсем без пари. и без това цените са ни европейски, заплатите китайски, дайте изобщо да не се плаща на работниците - по един комат хляб на обяд и това е.....робството се възражда!!!

ми трябваше да раждам. То явно от мен зависело да се излезе от кризата. Пък май и квалифициран работник се водя - с висше и 7 години трудов стаж, свикнала да работя по повече часове от определеното по документи работно време, не рева за извънреден труд, ако ми звънне телефона и в събота и в неделя ходех на работа.....Мъжът ми пуска по документи отпуска ама почива седмица и после така работи , че напрактика изработва почивката си.....Що ли родих. Ще взема да го дам детето за осиновяване в чужбина , там повече ще го оценят като човек и бъдещ пълноценен гражданин на съответната държава...Защо? Пропуснах и детски не взимаме , защото малко със стотинки сме над определения от "милата" ни родина минимум за вземането им....Ама така като не ме слуша главата..

А тоя бизнес може ли да си... отзад! Бре, да му се не види. Каквото и да стане все майките и децата са виновни! А после ще реват, че нацията застарява, че има демографска криза, че младите бягат или ако останат имат по 1 дете. Е, м...та ви! С такова отношение, че българските майки и толкова не заслужавате! Та ще ги питам тия "бизнесмени" кой ще им работи след 20 години като тук ще са останали само цигани и пенсионери. Или ще внасяме работници от Китай, а?

за Китай не знам обаче виж колко имигранти напират ;), но те си защитават правата по-добре от нас българите и скоро "бизнесът" ще ревне че няма будали (=българи) да му работят

Българският "бизнес", заедно с апокрифни синдикати преобразиХА Кодекса на труда, така като му се иска на бизнеса, защото той си плаща на Синдикалните лидери и те си мълчат, даже помагат промените да минат безболезнено и без дебати в обществото.Справка - К.Т до 1990г, допълван и променян -1 път., от 1990г. - 200 пъти!!!Уволнение с ЕсЕмЕс, може но изплащане на 36 заплати!!!!

при 60 хил. родени деца на година все маиките са ни виновни за ограбването на държавата. а не 240 депутатити (на които само увеличените на заплатата е з50лв на месец), не субсидиите на партиите, с които се източват милиони. но ние сме си виновни, като позволяваме да ни настроиват едни срещу други, и не можем да се обединим за доброто на народа ни

НИКОГА НЕ Е ЕДИНСТВЕН ! МИСЛЕТЕ КОМПЛЕКСНО ,ВИЖТЕ ЦЯЛАТА КАРТИНА И ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИТЕ ВЕРИГИ В НЕЯ

моля не крещи

Няка с какво да се занимават и пак до майките опират. Като им пречи да махнат отпуските по време на майчинството, които се трупат (въпросните 40 дни). И да не минават с номера вдигаме майчинските, а в същото време с малки буквички написано намаляваме времето за гледане на дете на 1 г. и половина. В същото време няма места в яслите. Но българина е тъп и упорит ще мизерства и ще мълчи, бащата ще се гърчи да работи за малко пари, а майката ще се принуди да си остане в къщи да гледа детето, защото не го приемат в ясла или детска градина!!!

Позволяваш си да говориш истини а? Сложете му минуси!!! Бащите се гърчели как разбра? Маките нез нам си какво бреййййй

по принцип съм съгласен. обаче то на работодадетя му пречи и че плаща заплата, така че ако му се позволи да премахва .... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А една тупаница в зъбите не иска ли бизнеса?

Ми то сигурно и дотам ще се стигне накрая. Като опре ножа до кокала... коча като го колят все пак рита!

Думата бизнес в Булгаристан ми звучи адски смешно...камо ли да имат претенции към държавата ! Бизнес=самопровъзгласилата се мафия, т.е. паралел на псевдо държава ! Що да не им резнете на майките отпуската и без това останаха една шепа...няма да вряскат много !

искат да спрат класовете,че питам то някой дава лиги.Искат да се премахне разрешение за извънареден труд,че то някой плаща ли го.В Ямбол повечето работят извънаредно,съпруга ми работи 24 часа-24 почива на месец 360 часа за 350,00 лв в село Ханово като охранител това него виждат...........

Да си майка е най-голямото щастие. Майката трябва да се грижи за децата си, а не бавачки, баби, прабаби. В ясли средностатистическо дете- не социално слабо, незаконнородено или зорлем изкарано болно и т.н има много малък шанс. На майките след майчинство се гледа като на втора ръка хора и само търсят начин да ги изгонят. А българският бизнес е толкова некоректен, че вярвам, че са намерили начин да потъпчат и това право на майките.

Ок! По кратък срок майчинство, а след това- кой ще ни отглежда децата, когатоо не ги приемат в държавни ясли?!

Това си е твой проблем. Това да не ти е народна република?

Въобще не ме интересува колко месеца е майчинството в Европа!!! Не виждам защо трябва да се равняваме във всичко с Брюксел. Ясно е, че за да имаме пълноценно развити деца, не трябва да им липсват първите 7 години /това включва и забраненото в Европа четене на класически приказки, в които майката е домакиня и семейството е от мъж и жена/. Майката е необходима вкъщи и за децата си и за съпруга си, а и тя е много по-спокойна, ако не бърза постоянно разкъсвайки се между служебни и битови задължения. Много по-важно е възпитанието на децата от това, жената да работи, за да плаща данъци. Може би това е целта - да се експлоатира трудът на абсолютно всички - мъже, жени, а скоро и деца /след като вече ще работят от 15-годишни/. Затъпяла нация от "мулета", които само да носят приходи - това е! Да работят, да работят, да не им остава време за мислене, а в един момент и да не могат да мислят, защото няма да знаят как. А ползвателите на добитите благини - за тях няма закони - жените им никога не ходят на работа, децата им спортуват, учат, а те смело манипулират живота на масата за собствени облаги.

Е ние не се равняваме във всичко с Европа. Кой ти каза че във всичко. По заплати неможеш се равнява. По други неща може :)

Той същия този - "бизнес" ще поиска от утре да нямаме отпуски и дори да си плащаме да ходим на работа!? Трябва да се въведе със закон - мин. работна заплата от 400 евро,, каквито са изискванията на ЕС за мин. базов доход на човек!? Който работодател не може да си го позволи - фалит, на борсата и да си търси работа! Бъдете сигурни, че винаги има кой да заеме мястото му!

И това не е вариант - просто бизнеса ще пусне кепенцата ... и няма да има заплати. Трябва да има баланс

Бъди сигурен, че няма да остане незаета парна ниша! Пък който не може да плаща 400 евро - на борсата и да видим колко добър "специалист" е и къде ще се реализира...

Пълни глупости

... но след 20 години бизнесът като каже няма българи, тогава какво ... ААААА, може би ще си внесем от Китай ;)

За бизнеса е без значение дали ще му работят китайци или българи! Ако са грамотни и работливи какво лошо има в твоа да са китайци? Щом българите са некадърни и вечно мрънкащи?!?! Еволюция - оцелява по-силния! ние с едно ДПС не можем да се оправим майчински и политика обсъждаме! Смях!

Има разлика - един познат от Америка ми разправяше как една еврейка (на 80 години) всяка събота пътувала на 160 километра за да пазарува в Еврейски магазин. Да не стане след като българите не са нужни на бизнеса и бизнеса да не е нужен на "новите" китайски българи ... Защото по твоята логика няма нужда и от държава ...

Бизнеса да ходи в Китай. Там му е мястото. И без това полза от него никаква. Да остави майките на мира.

и кой ще им плаща заплати на майките тогава? Държавата ... ????