Предложението ще бъде изпратено на премиера Бойко Борисов, каза президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

В този кодекс ще има общи правила за уреждане и уеднаквяване на всички режими на наемане, упражняване на труд, почивки, отпуски и работно време във всичките министерства, ведомства и във всичките системи, обясни Димитров. Такива са работещите в ДАНС, МВР и МО държавни служители. Димитров посочи, че това предложение ще бъде отправено в следващите дни.

Лидерът на КНСБ коментира това по повод избухналите през последните 2 седмици скандали за бонуси, които са вземали служители в държавната администрация.

Тогава финансовият министър Симеон Дянков обяви, че има готов нов закон за възнагражденията на държавните служители, но той отлежавал вече 6 месеца в парламента.
Нардодното събрание едва миналата седмица започна неговото разглеждане.

Чавдар Христов, изпълнителен секретар на КНСБ, сравни този кодекс с Изборния кодекс. "Ние имахме няколко закона за избори, сега имаме един по-общ. Всичко за провеждането на изборите и по различен начин за онова, което е специфично за различните избори", каза Христов.
Той смята, че трябва да се върви в тази посока и път, и затова ще инициират разговор в НСТС.

От КНСБ разкритикуваха промените в Закона за държавния служител. Според президента на КНСБ, в промените се вижда явно намерението на Симеон Дянков за отнемане на права на държавните служители. Според тях начинът, по който се определя заплатата на държавните служители, ще доведе до намаляване на базовото възнаграждение.
 
КНСБ не смята, че не трябва да има бонусна система, но допълнителното възнаграждение не трябва да надвишава една четвърт от заплатата на служителя.

Пламен Димитров подчерта, че са категорично против бонуси, които са в пъти над заплатата. Синдикатът не очаква, че законът, който вече премина на първо четене, ще бъде отхвърлен. Те обаче искаха да се чуе и тяхното мнение по него, още повече, че той не е бил обсъден на Тристранния съвет.

С този закон, според техните сметки, се предлагат промени точно в 48 други закони. С промените в 17-18 от тези закони пък се дава статут на държавен служител на хора, работещи в други администрации, които не са държавни. Чавдар Христов даде за пример НОИ, където работят около 3000 души, НЗОК и Икономическия и социален съвет.