1747 лица не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г. и са твърде млади да са били сътрудници на тоталитарните служби.

Документът от 171 страници е публикуван на сайта на комисията. Сред обявените имена издигнати от ДПС са 59, от БСП - 43 (двама от тях са независими, подкрепяни от левицата), от ГЕРБ - 35, от РЗС - 19, а от "Атака" - 9.

Сред най-известните имена са това на кандидат-кмета на НДСВ за кмет на София Владимир Каролев (агент Камен), на независимия кандидат-кмет на Бобов дол Милети Орешарски (Заимов) - бивш шеф на Централния софийски затвор и брат на бившия финансов министър Пламен Орешарски, както и икономистът Кольо Парамов (Яков) - претендент за градоначалник на столицата от "Обединена социалдемокрация".

Сред претендентите на управляващата партия е Пламен Стоилов, който се бори да спечели вота в Русе. Той е бил щатен разузнавач. Кандидат-кметът на Бургас от РЗС Мария Инджова (агент Красимира) също е в списъка, вътре е и избраникът на "Атака" за Каварна Георги Алексиев (агент Искренов).

Всички имена можете да видите тук.

От комисията по досиетата обаче признаха преди дни, че до изборите няма да успеят да проверят и кандидатите за общински съветници, тъй като са над 46 000 за цялата страна.

Вече бяха обявени имената на кандидатите за президенти, които имат агентурно минало - те са обвиненият за лидер на "Октопода" Алексей Петров, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, бившият банкер Венцислав Йосифов и журналистът Стефан Солаков.

По-късно от ГЕРБ съобщиха, че партията е направила предварителна проверка за принадлежност към службите на бившата ДС на всички свои кандидати за кметове и общински съветници. От обявените от Комисията по досиетата, 23-ма са кандидати за кметове на кметства (села и малки населени места) и 2-ма са на кандидати за кметове на общини, се казва в съобщение на партията, цитирано от "Фокус".
Убедени сме, че трябва да се прави разлика между доносниците и тези, които са работили в интерес на държавата, смятат от ГЕРБ. Публичната информация и оповестяването на данните от комисията е възможност всеки гражданин да бъде информиран, и възможност да се предотвратят опити бъдещите кметове да бъдат изнудвани с користни цели, пише в съобщението.