През последните дни Китай, страната с най-големи валутни резерви в света, е изправена пред растящи очаквания за изкупуване на дълговете на закъсалите страни от еврозоната.

Страните първо трябва да сложат в ред къщите си, каза Вън пред Световния икономически форум в Далян, Китай. "Развитите страни трябва да приемат отговорни фискални и парични политики. Това, което е най-важно сега, е да се спре по-нататъшно разпространение на дълговата криза в Европа", каза премиерът, цитиран от Блумбърг.

Вън повтори заявлението си от юни, че Китай ще предложи "помагаща ръка" на Европа като инвестира там, но в същото време каза, че неговото правителство трябва да осигури стабилен икономически ръст на страната си. Той призова ЕС, както и САЩ да отворят своите пазари в замяна и да признаят Китай за действаща пазарна икономика.

Това изявление засилва натиска върху ЕС след вчерашния призив на американския президент Барак Обама.
Вчера италианският държавен секретар за икономиката Антонио Джентиле отрече публикация в британския вестник Financial Times, че страната му е помолила Китай да закупи нейни дългови книжа. Този слух повлия силно върху борсовата търговия през деня.