Размерът на помощта от спасителните фондове на ЕС и на МВФ е непроменена и възлиза на 10 милиарда евро, отпускани на траншове. Но в сравнение с първия проект, предложен на 16 март, сега отпада предизвикалият огромни възражения данък върху всички депозити, отхвърлен от кипърския парламент.
Всички депозити под 100 хиляди евро ще бъдат гарантирани.
Загубите за големите вложители ще се различават в зависимост от това в коя банка са депозитите им.

Какво предвижда споразумението

Ще бъде ликвидирана втората по големина банка на Кипър - Кипърската народна банка (Лаики банк), а най-голямото финансово учреждение - Банката на Кипър ( Банк ъф Сайпрас) - ще бъде преструктурирана.

Най-голямата банка на Кипър ще премине през болезнено преструктуриране, като параметрите на процедурата още не са определени, известно е само, че ще останат неприкосновени само депозитите до 100 хиляди евро. Що се отнася до по-големите депозити, властите на Кипър във взаимодействие с
международните кредитори ще изчислят в близките седмици точните проценти, които ще бъдат удържани от тях за нуждите на преструктурирането, каза генералният директор на МВФ Кристин Лагард.

В интервю за кипърското радио РИК правителственият говорител Христос Стилианидис уточни, че Народната банка (Лайки) ще бъде разделена на
две части на "добра" и "лоша", а здравата част от нея ще бъде прехвърлена в Банката на Кипър, тъй като дългът на Народната банка възлиза на 9,2 млрд. евро, който за момента е замразен.
Стилианидис смята още, че банковите депозити над сто хиляди евро в Банката на Кипър ще бъдат "подрязани" с около 30 на сто.

Банките в Кипър с изключение на подлежащата на ликвидация Лаики банк ще бъдат отворени в близко време, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, без да се ангажира със срок.
В замяна на международната помощ Кипър ще трябва драстично
да свие прекалено надутия си банков сектор
, да съкрати бюджетните разходи, да извърши структурни реформи и да приватизира държавни активи, каза Дейселблум.
Той изрази увереност, че всички национални парламенти на страните от еврозоната, включително Холандия и Германия, ще одобрят отпускането на
международната помощ при тези условия.

Вече не се говори за нуждата Кипър да събере 5,8 милиарда евро, необходими за получаването на 10-те милиарда, точният размер на националния пакет за подпомагане на банковата система предстои да се пресметне, добави председателят на Еврогрупата.

Властите в Кипър не се опасяват от бягство на капитали, тъй като в края на миналата седмица парламентът прие пакет от безпрецедентно строги закони, ограничаващи движението на капиталите. Тегленията от сметките ще бъдат ограничени до 10 хиляди евро на месец.

Русия отговори гневно на европейския спасителен план за Кипър, в резултат на който чуждестранните вложители в кипърски банки ще понесат огромни загуби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Според мен там продължава грабежът на вече ограбеното", заяви днес руският премиер Дмитрий Медведев на съвещание с вицепремиерите. "Затова трябва да се разбере в какво ще се превърне цялата тази история в крайна сметка и какви ще бъдат последиците за международната финансово-валутна система, както и за нашите интереси", допълни Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Финансовата криза в Кипър в снимки