Това съобщиха от пресцентъра на партията в поредната атака срещу вицепремиера.

Яне Янев уточни пред журналисти, че инцидентът е станал с партийна кола. Депутатът Емил Василев пък уточни, че произшествието е станало през 2006 година, предаде БТА.

То се разиграло между София и с. Шума (там се намира вилата на вътрешния министър, където бе арестуван журналист - б.р.), при което личният му автомобил е излязъл от пътя и е паднал в дълбоко дере. Въпреки задължителната при катастрофа алкохолна проба на водача, Цветанов категорично отказал да я даде. В протокола било вписано, че алкохолната проба на водача е отрицателна, а причина за инцидента не е изпускане на управлението в пияно състояние, а внезапно излязло на пътното платно куче.

Така съставеният фалшив протокол е бил използван от Цветанов пред застрахователна компания, за да получи обезщетение за напълно неизползваемия автомобил, т.е. освен злоупотреба с власт, налице са документна и застрахователна измама, заявяват още от РЗС, цитирани от БГНЕС.

По тяхна информация за случая е бил информиран тогавашният директор на Областната дирекция на полицията - София Цветан Сичанов, който използвал служебното си положение, за да въздейства на служителите от КАТ да впишат в протокола неверни обстоятелства. Вероятно от благодарност този началник понастоящем е депутат от ГЕРБ, допълват от РЗС.

От партията заявяват, че вицепремиерът дължи публично обяснение дали е участвал в подобен пътен инцидент, използвал ли е служебното си положение, за да се впишат в протокола неверни обстоятелства, да се извади безплатно автомобилът му от Гражданска защита, както и да се измами застрахователната компания?

От РЗС смятат още, че бившият вътрешен министър в правителството на Тройната коалиция и настоящ депутат от БСП Румен Петков също е длъжен да отговори: докладвано ли му е за пътен инцидент с участието на сегашния вицепремиер Цветан Цветанов и на него лично известно ли му е, че под въздействието на тогавашния областен полицейски началник е бил прикрит.

В случай че господата Цветан Цветанов и Румен Петков не дадат задоволителни публични обяснения по случая, Политическият съвет на РЗС ще счита, че и двамата носят отговорност, първият от тях за престъпления, а втория за прикриване на извършителя.

Не знам за такъв случай, заяви по-късно в Народното събрание Сичанов, който нарече тези твърдения клевети. Той заяви, че не знае за такава катастрофа до 17 септември 2006 г., когато бил пенсиониран от Петков.

Румен Петков също отрече да знае за такъв случай с Цветан Цветанов.
"Разбира се, могат да бъдат правени различни тълкувания на това - запознато ли ръководството на министерството или не, но в крайна сметка - да се прикрива от министъра такъв инцидент, без да коментирам как точно е станал инцидент със заместник-кмет на столицата, най-малкото не е обяснимо. Разбира се, аз ще направя възможното, ще се поинтересувам по „здравословен начин”, аз съм заинтересован, ако имало такова прикриване на инцидент, трябва за обществото да са ясни както участниците, така и тези които са ги прикривали”, каза още ексминистърът, цитиран от "Фокус".

В началото на месеца мнозинството в парламента отхвърли искането на над 70 депутати от РЗС, БСП и ДПС за създаване на анкетна комисия, която да направи проверка на имотното и финансовото състояние на Цветан Цветанов. Тогава Яне Янев заяви, че въпреки обясненията на вицепремиера как се сдобил с апартаментите си и други имоти, той не може да докаже 932 000 лева.