Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че решението на Павлинка Кацарова е най-правилното с оглед създалата се ситуация и общественото напрежение. Кацарова изказа своите мотиви на нарочна пресконференция, но смятам, че най-добрата постъпка в момента бе този акт, който тя направи, това е най-моралната постъпка. Актът, който извърши госпожа Кацарова с подаването на оставка, може да бъде посрещнат с адмирации, каза той, цитиран от "Фокус".

Иван Тотев се е срещнал с родителите на пострадалите деца. С тях е разговарял и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според Тотев – това, което е огорчило най-много родителите, е липсата на комуникация, на телефонно обаждане, което до голяма степен би дало друг ход на събитията.

В съобщение до медиите Павлинка Кацарова изтъква, че подава оставка във връзка с тиражираните публикации за това, че е блъснала две деца и е избягала и с оглед на създалото се напрежение. С цел да не се предизвикват спекулации и това да не се отрази негативно върху авторитета на ПП ГЕРБ и на Община Пловдив, подавам оставка, която ще депозирам в понеделник в деловодството на Общински съвет. Сигурна съм, че с решението по обжалването на акта, което ще предприема, ще докажа своята правота, заявява тя.

Инцидентът стана на тротоар на бул. "Македония” в Пловдив около 18.00 часа на 5 юли. Павлинка Кацарова заяви, че е излязла от кметството на район „Южен“, за да отиде на насрочена среща с граждани.

"На излизане от паркинга пред администрацията на район „Южен“ пътят ми бе засечен от автобус от градския транспорт. За да избегна ПТП, натиснах спирачките, при което колата ми занесе и се качи на тротоара. На намиращата се в съседство спирка на градския транспорт имаше чакащи граждани, сред които и две момичета на около 12 години. След като слязох от автомобила веднага попитаха двете деца дали са се изплашили и дали им има нещо. Отговориха ми, че са добре и тогава извиках шофьора, за да ми помогне за колата. Той също говори с момичетата, които го увериха и него, че са добре и нищо им няма. Докато го чаках да дойде, минаха поне 15-тина минути. След като разговарях с децата и се убедих, че им няма нищо, шофьорът ме откара със служебния автомобил на насрочената среща с гражданите", обяснява Кацарова.

"Останах много изненадана, когато два часа по-късно – около 20.15 часа, ми се обадиха от I-во РПУ на МВР, тъй като родителите на двете момичета са подали оплакване. Подписах направения ми акт с особено мнение, тъй като не съм съгласна с констатациите в него. По тази причина ще обжалвам по законоустановения ред акта за административно нарушение. Направих всичко възможно, за да избегна катастрофа и да не ударя никого от гражданите. Категорично заявявам, че на децата им нямаше нищо. Като отговорен човек не бих си позволила да си тръгна, ако имаше и най-малко съмнение за това", посочва тя.