Тогава съпругът й - служителят на "Автомагистрали" Иван Димитров, трябваше да навърши 45 години.

Катастрофата стана около 8.30 ч. на 17 април в района на 20-ия километър на магистрала „Хемус“. 26-годишните Йото и Наталия Ахчийски пътували към София, когато заради мократа настилка младият мъж изгубил контрол и лекия им автомобил "Пежо" се преобърнал. Семейството обаче било невредимо. На помощ им се притекли двама служители на "Автомагистрали" - Иван Димитров и Николай Шишков. Те и Йото стояли край обърнатия автомобил в аварийната лента, когато са пометени от 40-годишния Владимир Найденов, каращ БМВ-то си с висока скорост.

Иван Димитров загина на място, а Йото Ахчийски малко по-късно в болницата. Вчера от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинения на Владимир Найденов за причиняване по непредпазливост смъртта на двама мъже, както и телесни повреди на трети.

Вдовицата на Иван - Румяна Чобанова е категорична, че няма достатъчно тежко наказание за шофьора, като дори доживотен затвор без право на помилване ще е малко, а Наказателният кодекс предвижда до 15 години затвор, съобщи bTV.

"Колкото и да му дадат на този човек, ще бъде малко – отне половината от мен, остави дете, което ще израсне само. По същия начин загина и баща ми преди 30 и няколко години“, сподели почернената жена.

Чобанова разказа какво е разбрала за катастрофата:

Предполагам, че е имало сигнал за катастрофирала кола и Иван се е отзовал заедно с колегата му Николай Шишков. Пристигнали са на мястото, паркирали са двете служебни коли от едната и другата страна на (катастрофиралото) пежо. Хората от пежото са излезли невредими от първата катастрофа. Отваряйки вратата на червената кола, Николай е видял връхлитащата ги кола. Това зная като разкази от първо лице. Колата е навлязла в аварийна лента“.

На 19 юли вдовицата иска да организира протест на лобното място на съпруга си

19 юли бе рожденият ден на Иван, той трябваше да направи 45 години. След като остана на 44 години завинаги, искам на това място, на което е лежало тялото му, да поставя паметник – нещо, което да е с неговия ръст – 1,85 см. Имам пълното съдействие на неговите колеги, ще ме подкрепят и приятели. Искам да направя протест. Той много пъти е затварял тази магистрала по време на работа, искам да я затворя само веднъж в негова памет и като протест срещу убийците на пътя“, каза Румяна Чобанова.

Според нея, трябва да се промени Законът за движение по пътищата.

Първото нещо, което аз бих предложила, е всеки, който започва да кормува, първият му учебен час да бъде с моя разказ, с кадри от тежки катастрофи. Тези деца трябва да знаят какво биха могли да предизвикат с безразсъдно поведение. Бих предложила и когато има такъв инцидент, виновното лице на момента да бъде затваряно в следствения арест до делото. Качвайки се зад волана не трябва да бъдем безотговорни – отсреща стои човешки живот, той няма цена“, категорична е вдовицата.

Разказът на вдовицата на Йото Ахчийски

Анкета: Може ли да намалим катастрофите по пътищата?