Скетино е бил освободен от затвора тази нощ и е поставен под домашен арест в Мета ди Соренто, предаде АФП, цитирана от БТА. Той е обвинен за непредумишлено убийство и за това, че е изоставил своя кораб. 52-годишният Скетино е докаран в дома си под охраната на полицията и карабинерите.

В хода на разпита капитанът обяснил, че се е опитал да организира спокойното качване на пътниците в спасителните лодки. Но тъй като корабът е бил под наклон от 60-70 градуса, той се подхлъзнал и паднал без да иска в една от лодките. Това била единствената причина да се намира в спасителна лодка в разгара на операцията по евакуацията на пасажерите.

Съдийката Валерия Монтезаркио, която във вторник вечерта реши да постави под домашен арест Франческо Скетино, призна, че е констатирала сериозни улики за вината му, предаде Франс прес. Тези улики показвали, че капитанът не се е опитал да се върне на борда на лайнера по време на евакуацията на пътниците.

Според Монтезаркио присъствието на други хора и офицери на борда, които са се опитвали да евакуират пътниците, опровергава категорично изявленията на капитана, че е било невъзможно ръководенето евакуацията и прилагането на процедурите при извънредни ситуации. Съдийката подчерта, че Скетино дори не е направил сериозен опит дори да се приближи до кораба, след като го е напуснал в разгара на евакуацията. Монтезаркио допълни, че след като слязъл от спасителната лодка, Скетино е останал часове наред да гледа спасителните операции от крайбрежните скали.

Съдийката подчерта, че е пуснала Скетино от ареста, защото нямало опасност той да избяга, но е постановила домашен арест, защото той можело да укрие доказателства.

По-късно италиански медии съобщиха, че Франческо Скетино признал на разпита, че е направил грешка в навигацията. Той заявил пред следователите, че е наредил за завоя твърде късно, докато луксозният кораб плавал близо до острова, предаде Би Би Си, цитирана от "Фокус". 

Германка, чието име е фигурирало в списъците на изчезналите хора след катастрофата на италианския круизен лайнер „Коста Конкордия” край бреговете на Тоскана, се оказа, че е жива, след като се е завърнала у дома си, съобщава АФП, позовавайки се на местните медии, предеде "Фокус".
Гертруде Гьорденс се е завърнала сама в страната си, съобщават местните власти.

По последни данни 11 души са загиналите в корабокрушението, станало на фаталния 13 януари, петък. Все още не е ясна съдбата на 26 души. Издирването на тела и евентуални оцелели пък бе временно прекратено, след като корабът се е преместил с няколко сантиметра.