Наредбата беше отменена на извънредно заседание на Министерски съвет в петък вечерта.

В съобщение в Тwitter председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол определи решението на Министерския съвет като много лоша новина срещу практиките на Еворепейския съюз.

Дол изрази очакване президентът на републиката да реагира веднага.

"Очаквам незабавна реакция от президента на България",  казва председателят на ЕНП.

Постановление 208 беше прието от кабинета „Борисов 2” през 2016 г. и беше остро критикувано от кметове на общини. То бе атакувано и от социалистите по време на предизборните кампания  за президентските и за парламентарните избори.

Наредбата се отменя с цел да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната, посочиха министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

На въпрос дали е имало искане от президента Румен Радев за отмяна на наредбата Узунов заяви: "Действията ни са напълно съгласувани с президента".

Според мотивите на кабинета сегашната наредба не работи и е необходимо да се създадат нови правила, които да бъдат съгласувани между социалното и вътрешното министерство.

Работна група, включваща експерти от няколко министерства, ще подготви до 7 април нова наредба, която ще бъде внесена за одобрение в МС, допълниха двамата министри.