Терористичната групировка отдавна се опитва да разшири позициите си на големия египетски полуостров, където е провъзгласила "Ислямска държава в Синай".

Смята се, че именно това разклонение на джихадистите е отговорно за атентата против руски пътнически самолет над Синай през октомври миналата година.

Абу Дуя ал Ансари е загинал при серия въздушни удари близо до град Ариш, обяви във Фейсбук представител на египетските въоръжени сили.

Още 45 ислямисти са били убити в бомбардировките. Разрушени били и оръжейни складове на терористите.

Засега синайският клон на ИДИЛ не е потвърдил информацията за убийството на своя водач.

Друга "провинция" на терористичния "халифат" - африканската "Боко Харам", е с нов главатар според съобщения от последните дни.

Това бил Абу Мусаб ал Барнауи, бивш прес-секретар на групировката, възникнала в Нигерия и заклела се във вярност на ИДИЛ, уточни "Фокус".

Но досегашният водач Абубакар Шекау се е появил чрез аудиозапис, за да подчертае, че е жив и да опровергае твърдението, че има нов „губернатор на Западна Африка“. Това предаде Ройтерс, добавяйки, че може би ИДИЛ иска да смени главатаря и затова пуска слухове.

От 2009 г. досега Абубакар Шекау беше начело на „Боко Харам“, чиито банди вилнеят в Североизточна Нигерия, Чад, Нигер и Камерун. Но в последната година той не е публикувал видеоматериали със себе си и има слухове, че е бил убит или заменен.