Иракското министерство на отбраната разпространи днес видеокадри, на които се вижда как биват унищожавани десетки автомобили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според министерството, това е бил конвой с бойци на ИД, бягащи от Фалуджа, след превземането на града от иракските сили.

Освен иракската армия, оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", също е нанесла въздушни удари, съобщи неин говорител. Той уточни, че при акцията, започнала във вторник вечерта и продължила до вчера, са били убити 175 джихадисти.

Започва битката за Мосул

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади е потвърдил, че след успешното завладяване на град Фалуджа следващата цел ще бъде северозападният град Мосул, предаде Voice of America, цитирано от "Фокус".

Но Мосул, който е вторият по големина иракски град, е почти 10 пъти по-обширен от Фалуджа и 10 пъти по-гъсто населен. Военните предупреждават, че ще бъде доста по-трудна битка.

Хуманитарните агенции са притеснени, че ще има много по-голямо хуманитарно бедствие в резултат на военните действия. От ООН изразяват опасенията си, че правата на човека най-вероятно също ще бъдат нарушавани повече.

Атаки в Багдад

Най-малко 12 цивилни загинаха при атаки в търговски райони в иракската столица Багдад днес, предаде още Асошиейтед прес, като се позова на властите. Извършени били общо три такива нападения.

При най-смъртоносното, самоубийствен атентат в югозападния квартал на Багдад Шурта ар Рабия, загинаха седем и бяха ранени най-малко 15 души.

Трима човека бяха убити и 11 пострадаха, при бомбена експлозия в западния квартал Газалия.

Двама души загинаха и осем бяха ранени при взрив в югоизточния квартал Зафарания.