Исковете са внесени в Софийския градски съд заради безпочвените твърдения Янев, които тиражира и вестник "Галерия", че Иван Петров е бос на контрабандата на ГКПП-Капитан Андреево и касиер на Бойко Борисов, пише в съобщението, предаде БТА.

В края на януари лидерът на РЗС заяви в предаването "На четири очи" на "Нова телевизия", че двама души контролират контрабандните канали - от Турция Иван Петров, а от Сърбия - колежката му от ГЕРБ Искра Фидосова.

"Всяко твърдение и обидна квалификация трябва да бъде подплатено с доказателства. Ако делото бъде решено в моя полза, ще даря парите на православната църква, на социален дом или за друга благородна кауза", е заявил самият Петров, цитиран от пресцентъра.

Делата са заведени по граждански път, защото Иван Петров предполага, че Яне Янев няма да се откаже от имунитета си, който го пази от наказателни дела от частен характер, отбелязват от ГЕРБ.

През февруари Петров, който е бивш шеф на полицията в Хасково, съобщи, че има тежка корупционна схема на митница Свиленград, като парите от нея отиват по високите управленски нива - по 60 000-80 000 евро на месец.

По-късно днес от РЗС съобщиха, че ще заведат насрещен иск срещу депутата от ГЕРБ. Стойността му ще бъде на стойността на десеткратния размер на претендираната от Петров сума.
От партията заявиха още, че при успех, с получените средства възнамеряват да построят в Хасково и Свиленград "паметник на измамените и рекетирани от ГЕРБ български граждани". На паметника ще бъдат "гравирани и контрабандните схеми на Иван Петров и сподвижниците му, за да служат за поука на идните поколения, че това е най-мрачният и най-крадливият период за целия 20-годишен преход", се казва в съобщението на РЗС.

Последна актуализация в 15,20 ч.