Министерството на външните работи в Москва пък обяви, че Русия ще защитава правата на сънародниците си и ще реагира безкомпромисно на всяко нарушение на тези права, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов обаче предупреди Москва да не предприема военна агресия.

"Обръщам се към военните командири на руския Черноморски флот: всички военни трябва да останат на територията, предвидена в договорите. Всяко придвижване на военни ще бъде възприето като военна агресия", заяви Турчинов в украинския парламент.

Руски изтребители от Западния военен окръг носят бойно дежурство, охранявайки в засилен режим въздушното пространство в граничните райони, допълват от военното ведомство в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Морски пехотинци от руския Балтийски и от Северния флот се натоварват на големи десантни кораби. Те ще получат конкретна задача след излизането на корабите в открито море, съобщи ИТАР-ТАСС по повод разпоредената вчера от президента Владимир Путин внезапна комплексна проверка на бойната готовност на войските в Западния и Централния военен окръг.

В нея участват близо 150 хиляди военнослужещи от различни видове въоръжени сили и родове войски, около 90 самолета, над 120 хеликоптера, 880 танка, повече от 1200 единици военна техника и близо 80 кораба, посочва министерството.

Бомбардировачи изпълняват на авиационни полигони учебно-бойни задачи с цел поразяване на условен противник, а подразделения от радиотехническите войски увеличават радиолокационното поле.

Според пресслужбата на руското министерство на отбраната въздушни десантчици от Псков се готвят за стоварване в райони, които ще станат известни, едва след като самолетите стигнат определените зони.

Успоредно танкови съединения и подразделения от Западния военен окръг се придвижват с железопътни композиции до значително отдалечени от гарнизоните им полигони.

Командващите армии и съединения са получили от Генералния щаб запечатани пликове, съдържащи задачите на войските и сили с указания за регионите, в които трябва да действат, добавя ИТАР-ТАСС.

Очаква се днес украинският парламент да гласува новото временно правителство на страната.