"Според разпореждането на президента на Руската федерация днес в 14.00 часа (10.00 ч. по Гринуич) внезапно са вдигнати под тревога войските от Западния военен окръг, както и войнските части, дислоцирани на негова територия, Втора армия на Централния военен окръг, командванията на Аерокосмическата отбрана, въздушно-десантните войски, стратегическата и военно-транспортната авиация", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на заседание в министерството, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, на които се позова БТА.

Путин е наредил проверка на способността на войските за действия в кризисни ситуации, както и при ситуации от терористичен, санитарно-епидемиологичен и техногенен характер.

Проверката ще се проведе от 26 февруари до 3 март на два етапа. Първият етап ще продължи два дни и предвижда привлечените във внезапната проверка войски да бъдат приведени в най-висока степен на готовност и да се извърши разгръщането им на общовойскови и морски полигони.

На втория етап, от 28 февруари до 3 март, началникът на Генщаба има заповед да проведе оперативно-тактическо учение с 6-а и 20-а армии на Западния военен окръг, с 2-а армия от Централния военен окръг и командването на въздушно-десантните войски.

Паралелно с това на втория етап ще се проведат и двустранни тактически учения с части на Северния и на Балтийския военен флот, с участието на част от авиацията на ВВС и на ПВО.

"Трябва да има готовност за бомбардиране на непознати полигони", добави Шойгу.

Агенциите цитират думите на министъра, че Русия предприема мерки да гарантира сигурността на съоръженията и оръжейните арсенали в базата на руския Черноморски флот в Севастопол, Южна Украйна.
Там нарасна напрежението сред рускоезичното население, недоволно от смяната на властта в Киев.

Посланието на НАТО

Всяка нация трябва да уважава териториалната цялост, независимост и суверенитет на Украйна. Това е послание, което отправяме към онези, за които се отнася, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Украинците трябва да определят бъдещето на своята страна, НАТО ще продължи да подкрепя Украйна в демократичните реформи, добави той.

Расмусен смята, че украинците трябва да решат за членство в НАТО и това не е от първостепенно значение за държавното ръководство на Украйна.