"Първоначалната задача на корпуса ще е да продължи съвместните операции на израелските отбранителни сили в стратегическа дълбочина", се казва в съобщение на въоръжените сили, в което се обявява създаването на "Дълбочинния корпус",  предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският вестник "Дифенс нюз" се позовава на високопоставени израелски служители, според които командосите от новия корпус ще могат да действат "далеч извън границите на Израел" в "третия кръг" - термин, обозначаващ като цяло страните от Залива и Африканския рог.

Израелски медии предполагат, че корпусът може да действа и вътре в Иран, който според доклад миналия месец на Международната агенция по атомна енергия вероятно работи за създаване на ядрено оръжие.

Елитните сухопътни, въздушни и морски части ще запазят уникалните си способности, но новата структура ще ги насърчи да действат в по-тясно сътрудничество помежду си, що се отнася до планиране на мисии, отбелязва "Дифенс нюз". 

Преди месец британското издание "Дейли мейл" съобщи, че според разузнавателна информация Израел може да удари Техеран около Коледа.

Вчера руският "Независимия газета" писа, че геополитическата обстановка около Сирия и Иран кара Русия усилено да модернизира военните си групировки в Кавказ, Каспийския регион и териториите край Средиземно и Черно море.  Според източниците на вестника Кремъл получил данни, че Израел подготвя с подкрепата на САЩ удар срещу ядрените обекти на Иран. 
"Ударът ще е внезапен и ще бъде нанесен съвсем скоро в деня "Х". Техеран вероятно няма да закъснее с ответните мерки, пише руската медия. 

Преди дни видният геополитик и бивш съветник на президента Джими Картър - Збигнев Бжежински, предупреди, че евентуална война на САЩ с Иран  ще има "катастрофални" последици.