Масовите демонстрации станаха седмичен ритуал това лято, заплашвайки с най-сериозната вътрешна криза досега правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Миналата събота повече от четвърт милион души се включиха в една от най-големите демонстрации в израелската история. Тазседмичните акции бяха по-скромни и целяха да привлекат вниманието към най-бедните райони на страната, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Общо по данни на полицията над 50 000 души участваха в протести в дузина градове. Израелските медии посочват по-голям брой участници, 70 000 души. Докато миналата събота протестите бяха съсредоточени предично в Тел Авив, вчера те се разпростряха от Нахария на север, на границата с Ливан, до пристанищния град Ейлат на юг.

Най-голямата демонстрация с поне 25 000 участници бе в Хайфа в Северен Израел според полицейския началник Мики Розенфелд. Друг голям митинг се състоя в Беершеба в Южен Израел, където участваха музиканти, докато демонстрантите биеха барабани, размахваха значена и лозунги като "Народът иска социална справедливост". За първи път имаше протести и в арабски градове.

Премиерът Нетаняху назначи специална комисия, която да разгледа исканията на протестиращите, но те отхвърлиха всички реформи, предложени досега от правителството и призоваха за милионен общонационален марш в 50 града на 5 септември.