Вчера полицията на Пирея арестува капитана на кораба "Одасити ъв хоуп" от флотилията за опит да достави хуманитарен товар в Газа. Флотилията планира да пробие блокадата на Газа.

Гръцкото предложение до Израел дойде часове по-късно като опит да се намери компромис на споровете, свързани с намеренията на международната флотилия.
Хуманитарната помощ ще бъде съпроводена от гръцки дипломати и доставката й ще се извърши под контрола на гръцките власти и на ООН, пише "Аарец", цитиран от БТА. Транспортът ще се извърши с гръцки кораби, които ще акостират в египетско пристанище.

Инициативата на Атина дава възможност на всички заинтересовани страни да избягнат конфликт, заявил за вестника източник от израелското външно министерство.

Гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу вече е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас. Канцеларията на Папандреу съобщи, че Абас е оценил предложението като положително и е изразил подкрепа за него.
Гръцкото външно министерство заяви, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също е подкрепил идеята Гърция да транспортира хуманитарната помощ от флотилията с пропалестински активисти, посочва ИТАР-ТАСС.

Същевременно организатори на пътуването на флотилията, цитирани от Асошиейтед прес, казаха, че не са се отказали от плановете си да пробият израелската блокада на ивицата Газа.
Междувременно бе съобщено, че стотици поддръжници на палестинската кауза от САЩ и Европа смята да пристигнат със самолет на международното летище "Бен Гурион" в Израел и да организират протестен митинг, предаде Асошиейтед прес.

Израелските власти вече са наредили мерките за сигурност на летището да бъдат подсилени. В съобщение за пресата организаторите на протестите на летище "Бен Гурион" обявили, че целта им е "физически да достигнат Газа през Израел".

През май 2010 г. опитът на Израел да попречи на корабите от първата Флотилия на свободата да пробият блокадата доведе до гибелта на девет души.
Сблъсъкът стана в международни води, след като флотилията пренебрегна многократните предупреждения на израелските власти да не продължава курса към Газа, която се намира под морска блокада.
Израел вече обяви, че е решен да спре и корабите от Флотилията на свободата-2.