Това е войникът, когото бунтовниците от ХАМАС заловиха преди четири години, предаде БГНЕС.

В обръщение към израелския народ, Нетаняху заяви, че всички израелски граждани искат Шалит да се върне невредим, но страната не може "да плати всякаква цена", тъй като опитът от миналото показва, че много освободени палестинци се завръщат към извършването на нападения срещу Израел.
Все пак израелският премиер уточни, че сред освободените няма да има опасни престъпници, "отговорни за проливането на кръвта на невинни израелци", нито лица, които Израел смята за отявлени терористи.

В кампания за оказване на натиск върху правителство за освобождаването на техния син, семейство Шалит организираха в неделя поход в Ерусалим с техни поддръжници. Те заявиха, че ще лагеруват пред кабинета на премиера до завръщането на Шалит у дома.

В края на април Хамас пусна филмче, посветено на похитения израелски войник Гилад Шалит, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Зловещото послание на филма, заснет в 3D формат, е, че ако Израел не се подчини на исканията на палестинците, войникът ще бъде убит, отбелязва Асошиейтед прес.

3-минутното филмче е създадено по най-новите техники в анимацията. То показва как остарелият баща на Гилад броди из безлюдни улици, държейки снимка на похитения си син. През това време се чува глас зад кадър, който призовава израелското правителство да изпълни исканията на Хамас да освободи близо 1000 палестински затворници от израелски затвори и така да постигне освобождаването на Шалит.