Първата тема, която бе изтеглена, е „Трагизъм и просветление в поезията на Димчо Дебелянов". Втората изпитна задача, по която писаха кандидатите, е съпоставка между два цитата на Иван Вазов и Пенчо Славейков от произведенията „Линее нашто поколенье " и „Сърце на сърцата". Първият от цитатите е: „Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път", а вторият е: „Пустиня е сърце без идеал", предаде БНР.
Изпитът започна в 8 часа и продължи четири астрономически часа.

"Написването на есе при съпоставката на цитати от стихове на Иван Вазов и Пенчо Славейков изисква аргументативна постройка на текста, като аргументите могат да бъдат и от областта на логиката, но трябва да са подкрепени с поне минимално познаване на творчеството на авторите", каза пред журналисти доц. Бойко Пенчев от Факултета по славянски филологии на СУ, цитиран от БТА.
"В темата за Дебелянов трябва да присъстват общочовешките и универсалните мотиви", коментира доц. Пенчев. По думите му при есето се изисква самостоятелно мислене, като кандидат-студентите имат по-голяма творческа свобода.
"Двата цитата от Вазов и Славейков дават възможност за едно по-широко тълкуване "за идеала и за неговата липса", обясни още той.

С днешния изпит по български език и литература се кандидатства за 16 специалности в Алма матер - Философия, Психология, Културология, Библиотечно-информационни науки, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Българска филология, Славянска филология, Румънска филология, Арменистика и Кавказология, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт, допълва Дарик радио.