Операцията по издирването на детето е започнала на 16 март, след като родителите на момченцето сигнализирали кмета за изчезването му, съобщиха от пловдивската полиция, цитирани от БТА.
За последно детето е било видяно от пастир край селото, след когото то тръгнало. Възрастният мъж му казал да се връща, но то не го послушало. Оттогава е в неизвестност.

Вече трети ден от изчезването майката Мария Димитрова, която е от ромски произход, не разполага със снимка на сина си. Полицаите го търсят само по нейно описание. Христо е висок 100 см, с мургаво лице, с дълга руса коса. Облечен е с кафява фанелка и сив панталон, предаде БНТ.
„Това дете не може да изчезне за 5 минути. Значи или е взето или нещо друго", казва тя.

Работна версия за разследващите остава и вероятността детето да е продадено в Гърция.
„Няколко са версиите, категоричини данни за нито една от тях не можем да посочим. Колкото едната е възможна, толокова и другата, Така че на този етап сме длъжни да проверяваме всички възможни версии", коментира Запрян Стоянов - началник на РУП - Асеновград.

Майката категорично опроверга съмненията, че може тя сама да е продала детето си.
„Не бих си продала детето за нищо на света, не съм от тези майки. Да си продам детето че да взема пари."

В издирването са мобилизирани и водолази, които претърсват близките до селото водоеми, включени са и следови кучета. 

Най-сериозният проблем при търсенето на загубени малчугани е незаинтересоваността на повечето граждани, които дори и да видят някое дете да се движи само, рядко се обаждат в полицията, твърдят от МВР.
Това становище бе оповестено по повод изчезването на 7-годишния аутист Веско от Нови Искър на 27 април 2010 г., чието тяло бе открито на 1 юни м.г. в река Искър.

Преди 3 години 2-годишният Божидар от Симеоновград също бе издирван три дена от полиция, доброволци и от жандармеристи, след като бе забравен от баща си в гората. Момченцето обаче бе открито мъртво, като след аутопсията бе съобщено, че е измръзнало.

Последна актуализация в 20 ч.