Това показва изследване на Институт "Отворено общество", проведено през февруари-март тази година, предаде БГНЕС.

Резултатите от изследването бяха посочени от изпълнителния директор на института Георги Стойчев. 25% от анкетираните очакват присъединяването на България към Шенген да стане до края на тази година, а 38 на сто биха одобрили отлагане, ако е свързано с липса на реформи.

Като цяло 67% подкрепят членството на България на Шенген, а само 6 на сто са против.
"Това е практически граждански консенсус", коментира Стойчев. Според него българите смятат, че членството на страната ни в Шенген ще донесе позитивна промяна в България и за България.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пък приемането на България в Шенген може да доведе до нови рискове свързани с имигрантите. По думите му влизането ни в Шенгенската зона със сигурност ще увеличи натиска от имигранти у нас, тъй като част от потока към Гърция може да се прехвърли към страната ни.

Същевременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви по повод отлагането на страната ни за членство в Шенген, че оттук нататък всичко е въпрос на политическо решение.

"В България на преден план излязоха чисто политически послания, които са във връзка с предстоящите президентски и местни избори. Това показа липсата на национален приоритет, национален консенсус по двата приоритета за България”, каза още Цветанов.

Според него има много обстоятелства, които пречат за влизането на България в Шенген. Едно от тях според него е бежанският поток от Северна Африка. Цветанов отбеляза, че правителството има план за действие и стратегия при увеличаване на миграционния натиск. 

Той съобщи, че с въвеждането на шенгенската информационна система България е регистрирала над 4000 случая на лица, които не трябва да бъдат допуснати в Шенгенското пространство. Тъй като все още не сме негови членове обаче, ние не можем да ги спрем, това ще стане, когато ни приемат, поясни вицепремиерът.

Последна актуализация в 13.58 ч.
ИЗБРАНО