Държавният глава посочи, че ако този акт на посегателство срещу демократичните ценности в страната бъде използван в предизборните кампании на опозицията, ще е много опасно и безотговорно, предаде "Фокус".

Осъдих категорично още в първите минути на случилото се този абсолютно недопустим акт на насилие срещу лидер на партия в България. Нападението не е просто посегателство срещу самия лидер или срещу самата политическа сила, а е посегателство срещу демократичните ценности в България", добави Плевнелиев.

"Като президент, който работи за единството на нацията, ще следя отблизо реакциите по този случай и ще направя всичко по силите, за да успеем да предотвратим изострянето на политическото напрежение в страната", допълни той, като подчерта, че ще действа рационално, а не емоционално.

"Аз вярвам в институциите и искам те да получат шанс да разкрият това нападение и самите политици да им го дадат, нека оставим компетентните органи да си свършат работата", призова Плевнелиев и изтъкна, че на следващото заседание на Съвета по национална сигурност, който ще се състои на 5 февруари, е включена и извънредна точка за обсъждането на нападението срещу Доган.

"Покушението срещу Ахмед Доган и терористичният атентат на летище Сарафово са изключително негативни за развитието на България и със сигурност ще маркират по този начин и настоящата година", каза още президентът. 

"Аз считам, че са допуснати слабости и със сигурност ще се предприемат мерки. Недопустимо е един случаен човек да може да влезе на висш форум и да насочи пистолет от много близка дистанция", категоричен бе Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.
Той посочи, че се правят анализи на много нива, работи и прокуратурата, и НСО е обект на много сериозен анализ в момента.

От службата за охрана заявиха, че не са били ангажирани с охраната на форума, за това отговаряла частната фирма "Трон". Нейният шеф Кирил Радев - бивш шеф на НСБОП, обаче твърди точно обратното.

Плевнелиев добави, че веднага след случилото се е разговарял лично с Доган и е изразил своята чисто човешка оценка за ситуацията. Говорил и с лекарите, които са се грижили той да се възстанови от шока.
"Поздравих и новия председател на ДПС Лютви Местан, като му пожелах успех на политическата сцена в работата му на лидер на една голяма политическа партия", заяви президентът.

Той коментира и други политически теми по време на отчета си за 1 година работа, като по повод предстоящите избори призова министрите да са по-малко по трибуните и повече по обектите.

Каква е била целта на покушението срещу Доган? - Анкета