Без груби нарушения на обществения ред и изборното законодателство премина изборният ден в Кюстендилска община, съобщиха от полицията в Кюстендил.

 

При над 90 на сто от преброените протоколи на местните избори за общински съветници в Кюстендил на първо място е "Коалиция на Кюстендил" на сегашния кмет Петър Паунов със 6038 гласа или 32.6% от гласовете. Тази коалиция ще има 14 мандата в 37-местния общински съвет.

На второ място е БСП с 3011 гласа или 16.2 % - 7 мандата. На трето място е ГЕРБ с 1831 гласа или 10% и 4 мандата. На четвърто място е РЗС със 1 509 галаса или 8.3% - 4 мандата, Лидер получава 1501 гласа или 8.2% - 4 мандата, ЗНС има 610 гласа или 3.3% - 1 мандат, Коалиция "Осогово" получава 562 гласа или 3% - 1 мандат, ДСБ има 527 гласа или 2.8.% - 1 мандат. Атака получава 359 гласа или 1.8% и ВМРО получава 231 гласа или 1.2%. Атака и ВМРО не печелят нито един мандат. Независимият кандидат Кирил Станчев също влиза с 1 мандат в новия Общински съвет.

В днешният ден са били издадени 11 удостоверения от ОДМВР на граждани, чиито документи са били изгубени, повредени или с изтекъл срок на валидност. Шестима души са получили новите си лични карти за да могат да упражнят правото си на глас в изборите за Общински съвет в Кюстендилска община, допълниха от полицията.

По девет сигнала за нарушения на изборното законодателство са работили днес полицейските служители. Сигналите са били свързани с организирано извозване на избиратели до избирателни помещения, като по време на пътуването били агитирани в полза на различни кандидати; работещи видеокамери в районите на избирателни секции; за места, на които се "купуват гласове". Поискано е съдействие за осигуряване на реда в секционно избирателно помещение, казаха още от полицията.

Всичките сигнали са били докладвани на Районната прокуратура в Кюстендил, като са били спазени и указанията на прокуратурата за проверка на сигналите, постъпили там.

ГЕРБ и БСП ще се явят на балотаж в Съединение. По предварителни данни за кандидата на ГЕРБ за кмет на Община Съединение Сашо Динчийски са подадени 1589 гласа, а за кандидата на БСП Георги Любенов - 1579 гласа.

Кандидатът на ГЕРБ Салих Мусов печели днешните частични избори за кмет
в лознишкото село Чудомир, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Румяна Костадинова. За него са гласували 124 избиратели, а за кандидата Атче Исмаилова, избраник на ДПС, са пуснали бюлетини 119 души.

ГЕРБ спечели кметските избори в село Вълково, община Сандански.