Информацията бе публикувана официално на сайта на КС. Мотивите на магистратите засега не са оповестени, тъй като са част от решението, по което имало още редакционна работа.

ГЕРБ поискаха касиране заради извършена недопустима агитация в деня за размисъл и в деня на изборите на 12 май.
В деня за размисъл в печатница на общински съветник от ГЕРБ бяха открити 350 000 бюлетини. Неотдавна експертиза, назначена от прокуратурата, потвърди, че те са били годни.

По неофициална информация на "Труд" решението на КС е взето с 11 на 1 гласа, като особено мнение е имал единствено Благовест Пунев. Основният му аргумент против е бил, че с колегите му не са проверили достатъчно случая с бюлетините в Костинброд.

Според останалите конституционни съдии обаче медийните репортажи и изяви в деня за размисъл не са агитация и не са опорочили вота.  

Освен това, магистратите са преценили, че прокуратурата е действала абсолютно правомерно по случая с бюлетините в Костинброд, предаде БНТ.

КС не е касирал изборите и тъй като не е намерил толкова сериозни нарушения, които биха опорочили изборите в цялата страна. Дори и да се намерят такива например в Турция, те биха променили само разпределението на два или три мандата, мотивирали са се съдиите. 

Лидерът на РЗС Яне Янев внесе вчера в КС 32 тома със 100 000 подписа с искане за касиране на вота в Турция. През юни КС допусна за разглеждане по същество искането на партията. То беше подадено от 48 депутати от ГЕРБ, тъй като РЗС, като непредставена в парламента партия, няма право да сезира КС.

Все още се очаква решение по това дело, както и по още едно, заведено по искане на НФСБ на Валери Симеонов.

ГЕРБ: Изненадани сме

"Изненада е колко бързо успя КС да се произнесе по тази тема, при положение че трябваше да разгледа немалко документи. Нормално би било КС да се запознае с всички протоколи от секционните комисии - не твърдя, че не са се запознали подробно, но нашето очакване беше да се произнесе в един по-дълъг срок", коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, цитиран от „Фокус”.

По думите му за всички е ясно, по какъв начин е бил погазен законът в деня за размисъл. Затова той се надява КС да е третирал по много сериозен начин въпроса има ли нарушение на закона и на Конституцията, свързани с правото на свободно формиране на воля на избирателите.

БСП: ГЕРБ са в нелепо положение

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че решението на КС поставя ръководството на ГЕРБ в нелепо положение, предаде БНР.

Очевидно е, че ГЕРБ са извън парламента, защото това е един от начините за г-н Борисов и за г-н Цветанов да контролират партията. Нека дадат отговор - какво ще правят оттук нататък. Имат място в парламента, имат много сериозна парламентарна група, която дава възможности за активна работа и за промяна на много решения”, добави той.