Застанала до кандидата на ХДС за столичен кмет Франк Хенкел, федералният канцлер отбеляза, че вотът на берлинчани е зависел от много местни проблеми, но призна, че нейното решение за отваряне на границите на Германия за над милион мигранти също е било фактор.

"Поемам отговорността като партиен лидер и канцлер" заяви Меркел, цитирана от световните агенции и БТА.

Меркел добави, че ако беше възможно, би върнала времето назад, за да се подготви по-добре за мигрантския поток и че ако е знаела каква промяна в миграционната политика искат хората, тя е щяла да се вслуша.

Звучейки доста отстъпчиво, според Ройтерс, Ангела Меркел каза, че ако желанието на народа на Германия е страната да не потъне в безконтролна и нерегулирана миграция, тя "ще се бори за това".

В неделя християндемократите получиха рекордно слаб изборен резултат в Берлин, а създадената преди три години "Алтернатива за Германия" (АзГ) спечели 14,2 на сто от гласовете и изпрати свои депутати в градския парламент.

ХДС събра 17,6% и на практика излиза от управляващата града коалиция от партии.

Победител на изборите е Социалдемократическата партия с 21,6%, което също е исторически спад за нея.

Дясната популистка партия АзГ има свое представителство в 10 от 16-те провинции в Германия.

"През 2017 година ще видим Ангела Меркел да се бори за политическото си оцеляване, а АзГ ще е станала трета политическа сили в Германия. Най-малкото", твърди Беатрикс фон Щорх, регионален партиен лидер за Берлин и зам.-председател на партията, в профила си във "Фейсбук".

По думите й днес се разгаря състезанието между АзГ и Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Меркел за "ръководство над лагера на средната класа".

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на леви и десни популисти?