Българката, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е трета в общото класиране и първа сред жените кандидатки, добавя всекидневникът, който се позовава на неофициални сведения от дипломатически източници в Ню Йорк.

Съветът за сигурност на ООН се събра на закрито заседание за първото предварително гласуване в рамките на избирането на нов генерален секретар.

Постоянните представители на 15-те страни членки на Съвета за сигурност се опитаха да стеснят кръга на кандидатите, които в момента са 12, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

В момента на гласуването в залата се намираха само постоянните представители, придружавани от един съветник. Нито преводачи, нито служители на секретариата на ООН не бяха допуснати.

Португалецът Антонио Гутереш е начело на кандидатите за нов генерален секретар на ООН след първото тайно гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха дипломати, цитирани от Франс прес.

Португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците изпреварва с малко бившия словенски президент Данило Тюрк. За поста се борят 12 претенденти.

Резултати от гласуването, също според анонимни източници, посочва Франс прес, цитирана от "24 часа":

Антониу Гутериш е с 12 гласа "окуражавам" (т.е. "подкрепям", "за"), нито един "не окуражавам" (т.е. против) и три "нямам мнение". Данило Тюрк има с 11 гласа за, 2 против и 2 въздържали се.

Ирина Бокова е получила - с 9 гласа за, 4 против и 2 въздържали се.

Следващите кандидати се подреждат така: Вук Йеремич (Сърбия) - също с 9 гласа за, но с 5 против и 1 въздържал се, Сърджан Керим (Македония) също с 9 окуражителни гласа и повече "не окуражавам", Хелън Кларк (Нова Зеландия), Сусана Малкора Аржентина), Мирослав Лайчак (Словакия), Игор Лукшич (Черна гора), Кристиана Фигерес (Коста Рика), Наталия Герман (Молдова), Весна Пусич (Хърватия).

Резултатите на последните четирима били оценени като "обезкуражаващи". Това означава, че те би трябвало да отпаднат от надпреварата, като се откажат сами.

По-рано, на влизане в Съвета за сигурност постоянният представител на Франция Франсоа Делатр сравни избирането на генерален секретар с избора на нов папа и заяви, че "ролята на ООН никога не е била толкова голяма, колкото в един многополюсен свят".

Той припомни, че Париж иска следващият генерален секретар на ООН да говори поне малко френски.

Всяка делегация имаше бюлетини за гласуване с имената на кандидатите, срещу които има три варианта - "окуражавам" ("насърчавам"), "не насърчавам" и "без мнение". Резултатите от гласуването бяха проверени три пъти.

След срещата председателят на Съвета за сигурност, японският представител Коро Бешо, съобщи пред медиите само, че гласуването се е състояло.

Самите кандидати научават резултатите от постоянните представители на своите страни. Вероятно тези, които се ползват с най-малка подкрепа, ще се откажат от по-нататъшно участие.

Очаква се следващият тур да бъде скоро, може би на 29 юли. Процедурата ще се повтаря, докато един от кандидатите не получи подкрепата на всичките 15 членове на Съвета за сигурност.

След това ще се състои официално открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за одобрение от Общото събрание на ООН.