Това съобщи пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА. По думите му остава договарянето на последните два полета - на 16 и 23 септември, когато свършват почивките на още стотици турсти.

"Принципно смятаме, че нещата ще бъдат решени, имаме някакви предложения, но нека да са крайни и тогава ще ги обявя", коментира зам.-министър Камен Кичев в отговор на въпрос как ще се процедира с националния ни превозвач след този инцидент.
"Руските туристи ще бъдат извозени от България и втори път не трябва да се допуска подобно нещо", допълни Московски.

Според транспортния министър и двете компании - "България Ер" и "Алма Тур", имат вина за случилото се, но отговорност ще се търси едва след проверката на прокуратурата.
"Нека да приключи казусът и тогава ще решим дали да съставим административен акт, или, в случай, че ситуацията се усложни, да преминем към по-крайни мерки, като отнемане на лиценз", каза още транспортният министър.

Ивайло Московски информира, че за момента "България Ер" не отказва да превозва пътници.
"Имаме оперативно съдействие с тях и ако нещата продължат в тази посока на спазване на ангажиментите няма да се стигне до драстични мерки като отнемане на лиценз", допълни заместникът му Камен Кичев.

От транспортното ведомство казаха също, че страната ни няма да търси компенсации за извозването на пътниците с правителствения самолет - болни и майки с малки деца, и това е било хуманитарен акт на държавата и личен ангажимент на премиера Борисов.

Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък, след като от националния превозвач "България Ер" съобщиха, че анулират чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева. По-рано днес от авиокомпанията съобщиха още, че за натрупания дълг ще си потърсят правата в съда.

Днес пък от БСП заявиха, че отговорни за случилото са министърът на икономиката Трайчо Трайков и неговият заместник Иво Маринов и поискаха оставките им.