"Преди да ме попитате дали съм за увеличаване на вноските, е хубаво да се запознаете какво носят те в бюджета, защото ниските пенсионни вноски означават високи данъци", отбеляза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Увеличаването на пенсионните вноски освобождава тези, които плащат данъци, добави той.

Вицепремиерът заяви, че застава зад пенсионна система, която след 20-25 години ще доведе до пенсии, които са поне 70 процента от дохода.

Министърът на труда и социалната политика участва в среща с представители на парламентарните групи в Народното събрание. Калфин е запознал депутатите с експертния материал за промени в пенсионната система, разработен от предишното правителство и от служебния кабинет.

Материалът на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система беше предаден на министър Калфин от служебния социален министър Йордан Христосков. Документът, разработен от експерти, ще е базата, върху която ще се водят преговори.
Самият Христосков също е радетел на повишение на пенсионните вноски, но е противник на прехвъряне на сметки в НОИ.

На днешната среща е уточнено, че представители на всички парламентарни групи ще участват всеки вторник в разговорите между социалните партньори по пенсионната реформа. Идеята е до края на март да има вече предложения за реформа, а в началото на април изготвените законопроекти да влязат за обсъждане в Народното събрание.

По думите на Калфин ще бъдат обсъдени всички параметри на пенсионната система - осигурителни вноски, условия за пенсиониране - възраст и стаж, максимални осигурителни прагове, инвалидни пенсии, обезщетения за безработица, осигуряване за втора пенсия, категории труд и други.

Социалният министър посочи, че е въпрос на отговорност да се вземе решение по всички тези теми и да не се допуска отлагане за пореден път на реформата. По думите на Калфин амбицията му е да се направи такъв пенсионен модел, който няма да бъде променян от всяко следващо правителство.

Държавата би трябвало да се занимава със солидарната система, каза Калфин в отговор на питане какво мисли за идеята за държавен капиталов фонд. Той допълни, че идеята натрупаните капиталови сметки в универсалните фондове да отиват в Сребърния фонд не е нова, спомената е и от финансовия министър.
Тази идея бе лансирана от работодателските организации и Реформаторския блок.

По думите на Радан Кънев от Реформаторския блок, който участва на днешната среща, съществен въпрос е било дали да се поставят първо политическите или експертните теми на масата за преговори, защото пенсионната реформа е в огромна степен политически въпрос. Според него до 31 март е малко възможно да има влезли в сила законодателни текстове

"Ще се реши заедно с финансовия министър дали въпросът за осигуряването за втора пенсия в универсалните фондове и НОИ да бъде разглеждан изолирано или в съвкупност с цялостния модел, има и сериозни аргументи и в двете посоки", коментира Кънев.

Ние винаги сме били склонни на компромиси, но темата не е за изолирания въпрос за универсалните пенсионни фондове, допълни той. В рамките на общото решение може да се обсъжда всичко, каза Кънев в отговор на въпрос дали ще отстъпят за увеличаване на вноската и допълни, че по принцип са против. По думите му най-важно е политиците да имат смелост да прекрачат популизма и да стигнат до общо решение.