Черна гора обмисля пускането на кабел с високо напрежение по дъното на Адриатическо море до Италия.
Черна гора внася ток, а единствената държава в региона, която и сега, и в бъдеще ще може да изнася ток, е България, заяви Борисов, цитиран от БТА.

Във вторник експерти от двете страни се събират да обсъждат техническите въпроси на сътрудничеството, каза Бойко Борисов и посочи, че България подкрепя членството на Черна гора в Европейския съюз и през декември ще го обяви в Брюксел за пореден път.

Двете страни не бива да губят време и да използват всяка възможност за развитие на сътрудничеството, отбеляза Игор Лукшич. Той благодари за подкрепата на България за членството на Черна гора в ЕС и в НАТО.

На 30 юни преди Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Черна гора Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също говориха пред журналисти за този проект и за желанието на нашата страна да се включи в него.

Тогава българският премиер посочи, че България изнася електроенергията с цена 30 евро за мегаватчас, а с кабела под Адриатическо море можем да стигнем до Италия, където тя се продава по 92 евро за мегаватчас и парите за електроенергията няма да остават в посредниците.