След 1016 дни на управление италианският премиер се срещна с президента Матарела, за да подаде оставка в резултат на негативния вот от проведения в неделя конституционен референдум.

Официалното комюнике на президентството съобщава, че Матео Ренци е помолен за момента да отложи временно оставката до приемането на проектобюджета. Това може би ще стане до края на седмицата, след което оставката на премиера евентуално ще бъде приета, предаде БНР.

Ренци обяви в понеделник сутринта, че ще се оттегли заради отхвърлянето на проекта за конституционни промени от мнозинството от италианците, гласували на референдум.

Президентът започва консултации с представители на политическите сили заради създалата се криза.

Същевременно лидерът на дясната опозиционна партия Форца Италия Силвио Берлускони призова за създаването на правителство, което ще подготви предсрочните избори в страната, предаде БТА.

Демократическата партия (партията на Ренци) трябва да създаде ново правителство, за да осигури приемането на бюджета, но основно да даде възможност на парламента да подобри изборното законодателство, се казва в изявление на Берлускони.

В него се изразява надежда, че всичко това ще стане максимално бързо, за да се произведат предсрочни избори.

За Матео Ренци се очертава сложен ребус определянето на лидерското място на партията на демократите, което той заемаше преди да стане премиер. Това е и особен възел за самата партия, разтърсвана от противоречия, отбеляза БНР.