Намалението беше обявено от заместник-председателя на Камарата на депутатите Роко Бутильоне, цитира изданията БТА.

Решението е да се намалят с 10% и представителните пари, които получават най-високопоставените членове на Камарата на депутатите, а именно председателят, заместник-председателите и шефовете на парламентарните комисии.

Италианското правителство обмисля в най-кратки срокове да се намалят заплатите и на ръководните кадри в държавните учреждения.

Решението за намаляване на заплатите беше взето след двучасово заседание и след призив на италианския премиер Марио Монти.
Правителството съобщи, че той е изпратил на Камарата на депутатите и на Сената указ, с който се орязват заплатите на членовете на двете камари на парламента. Това е част от плана за икономии, одобрен през декември. 

Самият Монти, когато стана премиер и министър на икономиката, се отказа да получава заплата и обеща да премахне привилегиите на управляващите. 

Неотдавна италиански издания съобщиха, че заплатите на италианските депутати са най-високи в ЕС. Френските парламентаристи вземат на месец 13 500 евро, германските - 12 600 евро, холандските - малко над 10 000 евро, белгийските - 9200 евро, австрийските - 8650 евро, а техните колеги от Испания - едва 4630 евро.