Според него решението да се отпусне помощ на Испания е много ясен сигнал към пазарите от страните от еврозоната относно тяхната решителност да действат за избягване на разпространението на кризата.

Финансовата помощ за испанските банки в размер до 100 милиарда евро ще осигури стабилността на цялата еврозона, подчерта Оли Рен. Той отбеляза, че Международният валутен фонд (МВФ) е оценил необходимостта от рекапитализиране на испанския банков сектор на 40 до 60 милиарда евро, но "ние искаме да имаме допълнителен марж за сигурност, още повече, че точните данни ще станат известни едва след одита на независими експерти".

Следващата стъпка ще бъде официалното искане на помощта, след което Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ ще анализират нуждите от рекапитализация и ще бъде подписан меморандум с Испания, допълни еврокомисарят.

Вчера финансовите министри на еврозоната се споразумяха в конферентен разговор в събота вечерта да отпуснат на Испания до 100 милиарда евро (125 млрд. долара), за да помогнат за стабилизирането на банките й. Властите в Мадрид заявиха, че ще посочат от колко точно имат нужда, след като приключи пълният одит на банковия сектор след десетина дни.

Дълбоките икономически трудности на Испания ще се влошават, въпреки спасяването на банките с помощ от Европейския съюз на стойност до 100 милиарда евро, предупреди днес испанският премиер Мариано Рахой.

Рахой посочи, че Испания ще остане закотвена във втората рецесия в рамките на три години и безработицата ще нарасне до близо 25 процента - най-високото равнище сред 17-членната еврозона.

Пред журналисти в Мадрид той изтъкна, че вчерашното му решение да поиска външна помощ е било трудно, но ще спаси страната от икономическа разруха и ще засили доверието към ЕС. Той отказа да определи финансовата помощ като спасителен пакет, отбелязвайки, че тя е различна от помощта за Гърция, Италия и Португалия.

Мариано Рахой призова испанския народ да разбере трудните и сложни, но абсолютно необходими решения за изваждане на страната от сегашната ситуация, съобщи ДПА. Той посочи, че окончателният размер на помощния пакет ще се реши едва след приключването на външния одит на испанските банки към края на месеца. Испанският премиер, цитиран от АФП, заяви, че той е този, който е оказал натиск над европейските си партньори за получаването на финансовата помощ, а не обратното. Той подчерта, че никой не е оказвал натиск над него. Според него с работата си по реформите правителството е избегнало външна интервенция, ограничавайки искането на европейска помощ само до финансовия сектор.