Пред репортери в Белия дом снощи Обама заяви, че двамата с Рохани са наредили на своите екипи да работят експедитивно за споразумение по ядрената програма на Иран, предаде БТА.

Той подчерта, че това е уникална възможност да се постигне напредък с Техеран по проблема, който го изолира от Запада, предаде Ройтерс. "Макар че със сигурност ще има големи препятствия по пътя напред и успехът по никакъв начин не е гарантиран, аз вярвам, че можем да постигнем всеобхватно решение", подчерта Обама.

Рохани написа в Туитър, че в разговора пожелал на Обама "Приятен ден!" ("Have a nice day!"), а Обама отговорил с "Благодаря! Довиждане! ("Khodahafez") и добавил, че двамата лидери изразили "взаимната си политическа воля за бързо решаване на ядрения проблем".

Телефонният разговор - първият между правителствени глави на двете страни от Ислямската революция през 1979 година, се състоял, докато иранският президент бил на път към летището след първата си визита в Общото събрание на ООН според официалния президентски сайт на Рохани.

"Фактът, че толкова дълго време е минало, откакто американски и ирански лидер са разменили думи, отразява дълбокото недоверие между нашите страни", каза Обама, но добави, че това сочи също шанс за придвижване напред. "Наистина вярвам, че има база за решение", каза той.

Иранският президент е бил този, който е изразил желание да говори с американсикя си колега, преди да напусне САЩ вчера, заяви пред Франс прес анонимен представител на администарцията. Той уточни, че Иран се свързал с Вашингтон вчера сутринта, за да уреди телефонния разговор, който се състоял около 14,30 ч. местно време (18,30 ч. по Гринуич) и продължил петнайсетина минути.

Иранският президент Хасан Рохани бе замерян с обувка и яйца на летището в Техеран при завръщането му от Ню Йорк, където участваше в годишната сесия на Общото събрание на ООН, съобщи в туитър кореспондент на в. "Ню Йорк таймс".

На летището той бил посрещнат както от поддръжници, така и от противници на нормализирането на отношенията със САЩ и Запада. Според Франс прес 200-300 негови привърженици скандирали "Рохани, благодарим ти!".