"При навлизането пилотът казва кой е номерът на полета, после ешелона и накрая до коя точка лети. Нашият пилот на Авиоотряд 28 не е дал грешна информация. Не е пилотска грешка, защото самолетът нямаше да влезе в чуждо пространство".

Това заяви по Нова телевизия бившият транспортен министър Кристиан Кръстев.

Припомняме, че вчера говорителят на иранското външно министерство излезе с нова версия, че не неиздаването на разрешение за преминаване на самолета на българския министър-председател през въздушното пространство на Иран, е причината, а че погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран.

Според Кръстев обаче това е невъзможно.

"Ако е пилотска грешка, той нямаше да навлезе в турското въздушно пространство. Има допълнителни процедури. При навлизането казва номера на полета, след това казва ешелона и след това казва до къде лети. В някои места може да му е поискан и транспондера", обясни той в ефира на Нова телевизия.

"Освен всичко останало една безплатна програма следи полетите на света. Кажете ми как телефон следи маршрутите, а той да не знае накъде лети", попита още бившият министър. В краен случай може да се поиска транспондера – там се съдържа секретна информация. Във всеки самолет има черна кутия, която съдържа какво е казано. Случаят не е технически, а дипломатически, категоричен е Кръстев. По думите му засега нашата дипломация добре се справя.

"Смятам, че нашето правителство подхожда изключително дипломатично", завърши Кръстев.
"Неприятна ситуация. Не сме се притеснили на самолета. Това беше техническо недоразумение. Видяхте, че получихме извинение от Иран. Прибрахме се през Иран и бяхме уверени, че посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия няма да повлияе по никакъв начин на отношенията между България и Иран",  каза в сутрешния блок на БТВ външният министър Екатерина Захариева.

"Проблемите между Иран и Саудитска Арабия не е са от вчера. Целият регион е нестабилен. Най-важното е, че няма никакви проблеми. България поддържа много добри отношения с всички държави в Близкия Изток", категорична беше тя.

"Не на всеки се оказва честта да танцува танц със саби. Това показва, че Саудитска Арабия ни приема за стабилен партньор. Няма никакъв проблем с преводачката. Абсурдно е да се коментира. Това са традициите там", подчерта Захариева.

"Няма нищо вярно в теориите, че посещението на Симеон Сакскобургготски е с цел някаква сделка за имотите", заяви тя в отговор на въпроса за декларацията на ВМРО, която обвинява Борисов и царя в сделка - имоти срещу контакти.

Нека да говорим за сериозните неща и какво постигнахме, а не да се занимаваме с тези несериозни неща. Договорихме се моят колега да ни посети. Саудитска Арабия има възможности за инвестиции. Показахме много неща, с които можем да бъдем полезни. Надявам се, когато ни посетят, тяхната делегация също да бъде на най-високо държавно ниво и да се уверят, че България е стабилна страна и с нея може да се прави бизнес", обяви Захариева.