Говорител на иракската армия заяви днес, че превзетият от "Ислямска държава" през май град Рамади е "освободен напълно", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бригаден генерал Яхиа Расул обяви днес, че правителствените сили са си върнали столицата на провинция Анбар след продължителна обсада.

Ген. Исмаил ал Махлауи, началникът на военните операции в Анбар, обаче заяви, че военните са отвоювали единствено стратегическия правителствен комплекс и че части от града остават под контрола на "Ислямска държава".

Иракските сили за борба с тероризма са издигнали националния флаг над правителствения комплекс, съобщи още Расул, цитиран от Ройтерс.

"Да, град Рамади е освободен. Иракските сили за борба с тероризма издигнаха иракския флаг над правителствения комплекс в Анбар", посочи той в изявлението си, което бе излъчено по иракската държавна телевизия.

В рамките на офанзивата за връщането на града на 22 декември иракските сили успяха да влязат в центъра.

Оттогава те водеха сражения с джихадистите, които се бяха барикадирали в комплекса от държавни сгради.

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви наскоро, че след като си върнат Рамади, силите за сигурност ще предприемат аналогична операция за отвоюване на Мосул, на около 350 километра северозападно от Багдад.