30 държави, участници в конференцията в Париж за сигурността на Ирак, се обединиха, че заявиха, че "Ислямска държава" представлява заплаха не само за Ирак, но и за цялата международна общност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Страните се ангажират да подкрепят с всички необходими средства новото иракско правителство в борбата му срещу "Ислямска държава", в това число и военна помощ, отговаряща на нуждите, изразени от иракските власти", се казва в заключителната декларация от срещата.

Тази подкрепа ще бъде оказана "съгласно международното право и с оглед сигурността на цивилното население".

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че ислямистите представляват глобална заплаха, изискваща глобален отговор.
 
"Тази конференция има една-единствена цел: да осигури необходимата политическа подкрепа за борба със сериозната заплаха, наречена "Ислямска държава", която заплашва Ирак, Близкия изток и е голям риск за целия свят", обясни той.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че не трябва да има двойни стандарти в борбата с тероризма и тя да не се обвързва с политически аспирации на отделните страни.

"
Русия ще окаже на Ирак и Сирия военно и друго съдействие в борбата с тероризма. Разговаряхме за своя принос в подкрепата на правителството на Ирак. По аналогичен начин оказваме военно и друго съдействие на Сирия, която се сблъсква, може би в по-малка степен, с терористична заплаха", каза Сергей Лавров.

Ръководителят на руската дипломация каза на конференцията, че намеренията да се нанесат удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия, без да бъде съгласувано с Дамаск, не може да не предизвикат притеснения.

"Още веднъж подчертавам: считаме терористичната заплаха за твърде сериозна, за да бъде основана реакцията на едни или други идеологически съображения и нарушаване на нормите на международното право", допълни Лавров.

Иран отхвърли искане на САЩ за сътрудничество
в борбата срещу групировката, заяви на своя официален сайт иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей, предаде Франс прес.
"Още от първите дни САЩ поискаха чрез своя посланик в Ирак сътрудничество срещу ИД. Отказах, защото ръцете им са опетнени. Американският държавен секретар помоли и Мохамад Джавад Зариф (иранския външен министър - б.р.), който отказа", заяви аятолах Хаменей на излизане от болницата след операция на простатата.

Високопоставен ирански служител, чиято страна не бе поканена на парижката конференция за Ирак, заяви днес, че най-добрият начин за борба срещу "тероризма" и джихадистите е да бъдат подсилени правителствата на Ирак и Сирия, информира АФП.

"Ислямска държава" изисква военен отговор, за да бъде разбита. Тази групировка е дори по-голяма заплаха (от Русия), защото създава опасността за износ на тероризъм към нашите държави".
Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в последната си реч в края на своя петгодишен мандат, който изтича на 30 септември.

По думите му предстои нова битка за търпимост и срещу тоталитаризма - между отворени и затворени общества.

Междувременно двайсетгодишен германец бе изправен днес пред съд във Франкфурт по обвинение, че е членувал в джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. Това е първият подобен случай в Германия.

Обвинението твърди, че Крешник Бериша, който е играл в еврейски футболен клуб в Германия, е пътувал миналата година до Сирия, където се е сражавал на страната на групировката, преди да се завърне в страната пет месеца по-късно.