Костов е административен ръководител на Специализираната прокуратура. 

На извънредна пресконференция председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров заяви:

"Събираме се във връзка с интервю, което Светлозар Костов даде при журналистката Люба Кулезич. Той направи много остри критики към ВСС и се опита да направи внушения, които почиват на неверни факти. Каза, че съществува задкулисие, конкурсът за Апелативната спецпрокуратура е бил непрозрачен, упражняван е натиск, лобита, че определени медии са правили черен ПР."

На въпрос дали е възможно Костов ще бъде отстранен, Тодоров заяви, че това ще бъде преценено.

В комисията все още не е взето решение дали има нарушение на етични правила и ще бъде ли образувана дисциплинарна проверка срещу прокурора, тепърва ще се събират данни за фактите, които той е съобщил.

В интервюто Костов опитвал да внуши, че Тодоров е бил проводник за кандидатурата на Даниела Попова, която беше избрана за ръководител на Апелативната спецпрокуратура.

Пред Кулезич Костов разказва:

"Дни преди конкурса, човек, който е близък до Попова, е споделил пред колега и това стигна до мен: Попова ще бъде избрана категорично или няма да има избор. Това е ужасяващо".

Самият Костов загуби надпреварата за поста, като не получи нито един глас. Тогава той заяви, че резултатът е "предизвестена смърт", защото нещата, които се случвали около него от месец март насам, говорели именно за това. Преживял три ревизии, проверки, срещу него били подадени пет сигнала и изводът му бил, че всичко това е заради участието му в делото "Октопод".

В отговор, миналата седмица главният прокурор обяви, че Костов е командирован в Софийска градска прокуратура до приключване на процеса.

"При тази заповед трудно може някой да каже, че някой се опитва да го отстрани от делото "Октопод", заяви Сотир Цацаров. 

Още от интервюто

"Има много съвпадащи интереси по моята работа. За мен е плашещо, но мисля че съвпадат, както интереси вътре в прокуратурата, така и извън нея. Интересите на организираната престъпност. Аз от 2006 г. работя целенасочено по делата на организирана престъпност. Повярвайте ми, не съм го искал това. Но и както за „Октопод”, така и за делото на Митьо Очите, никой не искаше да работи", заявява още Костов в интервюто.

По повод делото "Октопод" той казва, че подсъдимият Алексей Петров "не е едно малко криминално явление" и зад чистата криминална престъпност стоят и социално, и обществено значими имена, кръгове.