Вчера правоохранителни органи от 16 европейски държави, съвместно с партньорски структури от САЩ, са провели операция, насочена срещу т. нар. тъмен интернет в TOR мрежата.

Целта на операцията е била спиране на сайтове, разпространяващи и промотиращи незаконни стоки и услуги в интернет, задържане на престъпните групи, които ги администрират и използват. Информацията от сървърите, хостващи незаконните услуги, е била иззета и е бил осъществен контрол върху тях.

В световен мащаб над 410 скрити домейна са били спрени, 129 от тях в българското интернет пространство.

Те са предлагали множество услуги в TOR мрежата, включително разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойни и изпиране на пари. На тяхно място е поставен специален банер на операцията.

Цялата информация от сървърите, предоставящи услугите, е копирана. Извършени са 17 ареста на занимаващи се с поддържането и администрирането им. Иззета е дигитална валута биткойни на стойност над 1 млн. долара, над 180 000 евро, злато, сребро и наркотици.

На 29 октомври агенти на ДАНС задържаха в София мъж, разпространявал файлове, съдържащи сексуална експлоатация на деца в интернет.