За същия период растежът на икономиката в еврозоната е нулев, съобщи днес статистическата служба на ЕС - Евростат, на която се позова БТА.

Очакванията на пазарите бяха, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 0,1%, отбелязва Асошиейтед прес.

Основната причина за нулевия растеж в еврозоната е икономическият спад от 0,2%, отчетен от Германия, която е най-голямата европейска икономика, и нулевият растеж на втората по големина икономика в Европа - френската.

През първото тримесечие ЕС отчете растеж от 0,3%, а европейският валутен съюз - от 0,2%.

Според предварителните оценки на Евростат на годишна основа икономическият растеж в ЕС през второто тримесечие е бил 1,2%, а на еврозоната - 0,7%.

Германия и Франция

Спадът за Германия е предизвикан от лошите икономически резултати на външната търговия и от понижение на инвестициите. Евростат преизчисли икономическия ръст на страната за първото тримесечие от 0,8% на 0,7% от БВП, предаде АФП, цитирана от "Фокус". 

Нулевият ръст на френската икономика през пролетта е предизвикан от нов спад на инвестициите на предприятията и от отрицателните резултати на външната търговия.
Само потреблението на домакинствата и държавните разходи, които са се увеличили с 0,5%, са поддържали икономическата активност.

Ръстът в България

Растежът на българската икономика през второто тримесечие е бил 0,5% спрямо 0,3 на сто през първото тримесечие. На годишна основа БВП на България е нараснал с 1,6% спрямо 1,2 на сто през първото тримесечие.

За второто тримесечие на 2014 г. БВП на България в номинално изражение достига 19 215 млн. лева, съобщи междувременно НСИ.
Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2014 г. е 16 423 млн. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (61.2%), следван от индустриалния (34%) и аграрния сектор (4.8%).

Инфлацията в ЕС

Годишната инфлация в Европейския съюз е била 0,6% през юли след нивото от 0,7% през юни. През същия месец на 2013 г. инфлацията в ЕС бе 1,7 на сто.

Отчетено на месечна основа през юли 2014 г. в ЕС има дефлация от 0,5%.

Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 0,4 на сто спрямо 0,5 на сто през юни. Това е най-ниското ниво на показателя от октомври 2009 година.

През юли миналата година инфлацията в еврозоната бе 1,6 на сто. На месечна основа през юли във валутния съюз има дефлация от 0,7 на сто.

През юли дефлация на годишна основа се отчита в България (1,1 на сто), Гърция (0,8 на сто), Португалия (0,7 на сто), Испания (0,4 на сто) и Словакия (0,2 на сто).

Най-висока е годишната инфлация в Австрия (1,7 на сто), Румъния (1,5 на сто), Люксембург (1,2 на сто).

Спрямо предходния месец годишната инфлация се е забавила в 13 страни членки на ЕС, останала е стабилна в шест и се е ускорила в осем.