Той посъветва министрите да са "по–малко по трибуните, а повече по обектите", предаде БГНЕС.

"Трябва да има приемственост и надграждане, а не партизански подход", заяви държавният глава и призова партиите да не обещават всичко, за да спечелят повече гласове на парламентарния вот през лятото.
"Ако решат да водят негативна кампания, да помнят, че доброто име на България се изгражда с година, а може да се разруши за един ден", призова Плевнелиев.

Той посочи проблемите на България, върху които ще се фокусира: дефицитът на справедливост в обществото, недостатъчната приемственост и надграждане и демографският проблем.

Президентът призова всички политици в България да не използват нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган за предизборни цели. "Нападението не е просто посегателство срещу самия лидер или партия, а срещу демократичните ценности в България", каза президентът, който вече осъди остро случилото в официално изявление.

Днес той изтъкна, че на следващия Съвет по национална сигурност (на 5 февруари - б.р.) нападението ще бъде разгледано като извънредна точка.
"Това и терористичният атентат на летище "Сарафово" са изключително негативни за развитието на България и със сигурност ще маркират по този начин и настоящата година", каза държавният глава.

"Категорично заявявам, че до мен не е достигал доклад, в който да се казва, че организацията "Хизбула" има участие в атентата на летище "Сарафово", заяви още Плевнелиев по повод информацията на израелска телевизия, която вече бе отречена и от премиера, и от Външно министерство.
"Очаквам външният министър и министърът на вътрешните работи да представят на 5 февруари доклади по разследването на атентата, за да може да се намери отговор на много въпроси, които поставя този негативен акт на насилие", добави президентът.

Той засегна и темата за Македония. Според него манипулирането на историята и политиката, която води Скопие, са опасни, защото дават илюзията за велико минало, но не и за добро бъдеще. Въпреки че заедно с премиера Бойко Борисов не застанаха зад Македония за присъединяването й към ЕС, заяви, че България я подкрепя и изпитва най-добронамерени и добросъседски чувства към нея.

"Един от приоритетите на президентската институция за настоящата година е именно подписването на договор за добросъседство между България и Македония. Този договор ще бъде изготвен на базата на Декларацията за добросъседство между двете държави от 1999 г. За съжаление, към този момент тази декларация не се изпълнява от управляващите в нашата съседка", добави Плевнелиев. Той изрази надежда договорът да бъде сключен в максимално бърз срок, защото това ще работи за доброто и на двете страни.

На пресконференцията присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова.