Министър Младенов пристигна на изненадващо посещение в страната, за да уведоми премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на терористичната атака в Бургас.

При бомбената атака на летище "Сарафово" загинаха петима израелски граждани и българин.

Българският доклад сочи още, че Европол е разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атентата. Всички те влезли в страната две седмици и половина преди него, като използвали фалшиви документи за самоличност, съобщила израелската телевизия.

Междувременно българският вътрешен министър Цветан Цветанов отпътува от София, за да осведоми европейските лидери за откритията на разследването. Новината означава, че Европейският съюз (ЕС) може скоро да признае "Хизбула" за терористична организация, коментира телевизията.

Очаква се пълният доклад за разследването да бъде публикуван след пет дни.

По БНР говорителят на МВнР Весела Чернева обаче отрече министър Младенов да е "занесъл" такава новина в Израел.
Няма предаван доклад, каза тя. С израелските си партньори Младенов е говорил за разследването на атентата, но постигнатите резултати все още не могат да бъдат съобщени, добави тя.

Чернева не се ангажира със срок за приключване на разследването, но е категорична, че доказателствата, получени от разследваето, ще трябва да могат да издържат в съда.

Всъщност Николай Младенов е бил в Израел заради честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.
Има редица събития, в които ние разчитаме на силно израелско участие и стана дума за българските работници, които заминават за Израел по двустранната спогодба, която наскоро подписахме, обясни Чернева.

По-късно депутати поискаха незабавно изслушване на министъра на външните работи Николай Младенов относно доклада, но искането бе отхвърлено.

Версия

"Хизбула" категорично не стои зад организацията и изпълнението на терористичния атентат. За това сочат всички събрани до момента улики и доказателства по случая, включително разкритата самоличност на двама от общо тримата терористи, съобщи в. "168 часа".
Единият от заподозрените, чието име се пази в тайна, за да не се пречи на разследването, е засичан преди години от партньорски спецслужби като близък до известна терористична организация, която обаче не е "Хизбула". Името се пази в тайна от разследването, но според информация на "168 часа" става въпрос за крило на "Ал Кайда".