В групата ще участват представители на министерствата на земеделието и храните, на финансите, на икономиката, на вътрешните работи, на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и агенцията по безопасност на храните.
При необходимост могат да бъдат привличани експерти от други администрации и организации.

Специалното звено ще следи цените на основните храни по цялата верига суровина-преработка-търговия, ще осигурява поддържането на специализирана интернет страница на наблюдаваните цени - на доставка и на търговците. Очаква се тя да заработи до месец-два.

Експертната група няма да бъде репресивен орган. По никакъв начин няма да излизаме от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция. Това каза Мирослав Найденов пред журналисти в Министерски съвет, цитиран от „Фокус”.
Той заяви, че експертите ще кажат какво е „нормално” в ценообразуването, но според него „ненормално” е да има 300% надценка по веригата. По думите му – обществото трябва да знае, че това е така.
Търговецът няма да бъде санкциониран, че е увеличил цените в такъв размер, а ще бъде показано как се формира тази цена, стана ясно от думите на Найденов.

Според него, в момента по веригата „играят на котка и мишка” и всеки се оправдава за повишението с другия, затова трябва да е ясно как се формират тези цени.

Найденов заяви, че широкият формат на работната група – представители на различни министерства, неправителствени организации и т.н. - ще гарантира, че няма да има „война” срещу определени търговци.

Звеното ще бъде създадено в рамките на съществуващата администрация и на наличните бюджети. Експертите ще подават сигнали до НАП, Икономическа полиция, агенцията по безопасност на храните, ще искат обяснения от тези участници във веригата при констатирани деформации и отклонения от нормалните нива на формиране на цените, ще осъществява контакти, ще ползват опита на подобни структури от държави от ЕС, обясни Найденов.
Той посочи, че такъв орган работи във Франция със специален закон от януари, а от близо две години – в Испания.

Тази сутрин по БНТ финансовият министър Симеон Дянков изрази скептицизъм за ефекта от работата на групата по цените.
"Не мисля, че тази идея ще помогне особено за разрешаване на въпроса с вдигането на цените, има световна тенденция за увеличаване цените на храните. И на нея се отговаря с дългосрочни планове как да има съответни политики - може би индексация. Не мисля, че една допълнителна структура, освен че ще създаде повече бюрокрация, ще направи кой знае какво за разрешаването на този проблем.

Самият Найденов също смята, че ръстът на цените на храните "не е явление за България, а световна практика, която ще продължи да се задълбочава заради растящото население, поскъпването на енергоизточници, промените в климата".