Според авторите на изследването поскъването на живота в световен мащаб е засегнало най-вече стоките от първа необходимост и по-специално храните.
От палатата смятат, че потребителите в Гърция били особено резервирани по отношение на обявените от производители и търговци намаления и "замразяване" на цените от 1 юни заради скока на горивата и храните.
В изследването се прави изводът, че поскъпването е най-голямо за млякото и млечните произведения, а също и за зърнените храни. Пастьоризираното мляко в Гърция струва с 66 на сто повече отколкото в Белгия, Франция, Великобритания, Швеция и Ирландия. По преценки на палатата литър прясно мляко в Гърция се продава за 1,38 евро, докато цената му в споменатите страни от ЕС се движела отмежду 0,83 и 0,99 евро за литър.
Потребителските организации в Гърция вече обявиха, че организират бойкот от 9 до 14 юни, като приканват да не се купува мляко на цени, по-високи от едно евро.
Изследванията показали, че гъркът пълни потребителската си кошница с 86 продукти за 215,7 евро, докато германецът прави същото за 162,7 евро.