В него се посочва, че насекомите са „питателни, с високо съдържание на протеини, мазнини и минерали”. Те са навсякъде и се възпроизвеждат бързо, растат бърз, нуждаят се от малко храна и имат малък отпечатък върху околната среда, подчертава докладът.
Според специалистите от ФАО подходящи за храна са около 1400 вида насекоми. Те са част от менюто в 36 африкански, 29 азиатски и 23 държави от Северна и Южна Америка. На някои места са деликатеси, а на други – част от всекидневното меню.
Авторите на доклада признават, че „погнусата сред потребителите остава една от най-големите пречки за приемането на насекомите като източник на протеини в много западни страни”.
Те призовават да има по-добра регулация на използването на насекоми като храна – индустрия, която в момента „не може да конкурира” традиционните източници на храна.
Проучване на FoodServiceWarehouse.com показа преди време, че замяната на свинско и говеждо месо с щурци и скакалци ще намали значително емисиите на парникови газове, а някои могат да се отглеждат и с органични отпадъци.
Още преди няколко години Серж Вернио от ФАО предложи изхранването на мегаполиси от мащаба на Токио или Лос Анджелис да става с насекоми, вместо с досегашните стекове.