От дирекцията опровергаха информацията във в. "Монитор", че хотелът на собственика на "АКБ корпорация" Николай Банев и съпругата му в курортния комплекс ще бъде съборен. Изданието цитира шефа на РДНСК-Варна Галин Баев, според когото хотелът, построен преди повече от 10 години, не бил узаконен.

От ДНСК обаче потвърдиха, че яхтеното пристанище в "Русалка" е незаконно построен.
Според Баев, цитиран от БЛИЦ, съдебното дело е приключило и заповедта за премахването на пристанището е потвърдена. Очаква се в близките дни във ваканционното селище да влязат бригади по разрушаването, предаде агенцията. 

"Паркингът в курортния комплекс също не е законен, при нас няма никакви документи за изграждането му. Когато са го купували, на мястото му е имало къщи. Миналата година Баневи успяха да узаконят земята, но никъде в строителната документация не се посочва, че на мястото има паркинг", заяви кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от "Монитор".

Той добави, че бизнесменът трябва да узакони всичките си постройки и тогава да събира каквито и да е такси за вход.
"От всичките неща на Баневи няма нищо, което да е безспорно узаконено, освен ресторантите и къщите. Такава е ситуацията - манджа с грозде", категоричен бе Цонев.

През август приключи проверката по повод законосъобразността на събираната такса от 6 лв. и ограничаването на достъпа до плажовете в Русалка.Тогава от прокуратурата съобщиха, че таксуването за преминаващи автомобили е нарушение. Материалите по случая бяха изпратени на Цонко Цонев, който има право да образува административна преписка. Санкцията за юридически лица е от 6 до 12 000 лева за първо нарушение.

От ДНСК потвърдиха, че предстои събарянето на хотел "Рамона" в курортен комплекс "Чайка" - между Ривиера и Златните. За това съобщи преди дни Георги Баев.
Триетажната сграда е построена на пясъчната ивица и не разполага със строителни книжа - разрешение за строеж и одобрен проект. В момента тече обществената поръчка за изпълнител на събарянето.