Във видеоклип на английски и холандски спорният политик споменава проявите на насилие в новогодишната нощ в германския град Кьолн. Осъждайки тези събития, които доведоха до 766 жалби, от които 497 за сексуални нападения, Вилдерс заяви, че става дума за "сексуален тероризъм" и повтори искането си да се затворят границите.

"Докато обаче това не се промени, докато жените ни са застрашени от тези ислямски тестостеронни бомби, предлагам да затваряме всички бежанци мъже в бежанските центрове", каза той.

Бежанският въпрос разделя повече от всякога Холандия, където Партията на свободата на Вилдерс е начело в допитванията, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Към края на ноември м.г. Холандия е приела рекордните за нея 54 000 бежанци. Следващите парламентарни избори са през 2017 г., но ако се състояха сега, Партията на свободата би взела рекордните 36 места в 150 местния парламент. В момента партията има 15 депутати.

Плановете за изграждане на бежански център предизвикаха размирици в малкия холандски град Хееш. Около хиляда души се събраха пред градската управа, където общинският съвет трябваше да вземе решение за настаняване на петстотин бежанци.

Демонстрантите хвърлиха по сградата пиратки и яйца, което накара общинските съветници да се изнесат по най-бърз начин. Накрая се намеси полицията, която разпръсна протестиращите.

Сходни на снощните събития се случиха миналия месец в друго холандско градче - Хелдермалсен, припомня Ройтерс.

Все по-голям натиск и в Германия

Германският министър на транспорта Александър Добринт призова в интервю канцлера Ангела Меркел да подготви затваряне на границите на Германия, за да пресече притока на търсещи убежище. Той заяви още, че Берлин трябва да действа самостоятелно, ако не може да постигне общоевропейско споразумение за бежанците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред вестник "Мюнхнер меркур" Добринт посочва, че Германия не може повече да показва "дружелюбно лице" на света - фраза, използвана от Меркел, когато бежанците започнаха да се стичат към федералната република миналото лято.

"Спешно отправям следната препоръка: трябва да се подготвим за вариант, при който няма да можем да избегнем затварянето на граници", заявява Добринт, който е представител на баварския Християнсоциален съюз.

"Бих препоръчал на всички ни да подготвим план Б", посочва още той в интервюто, откъси от което бяха предварително публикувани преди излизането му в днешния брой на "Мюнхнер меркур".

Пред изданието министърът също така отхвърля аргумента на Меркел, че затварянето на границите ще застраши европейския проект.

Германският канцлер Ангела Меркел трябва да осъществи до март планове за намаляване на невиждания бежански поток, защото в противен случай е заплашена от открит бунт в консервативния й политически съюз, заяви вчера бившият премиер на провинция Бавария Едмунд Щойбер.