Това стана ясно от изказване вчера на социалния министър Хасан Адемов. Той припомни, че в Кодекса за социално осигуряване има действащ текст, според който от 1 януари 2014 г. таванът за новоотпуснатите пенсии пада.

Най-справедливият начин е таванът да падне за всички, но за следващата година това струва 120 млн. лева, допълни министърът, цитиран от БТА.

Адемов посочи, че справедливо решение по този въпрос няма и допълни, че е важно да се намери по-малко несправедливото решение, към което е и стремежът.

Министърът отбеляза, че това е само един от елементите на осигурителната система и няма как сега да се даде окончателен отговор по този въпрос, без да се съпостави с останалите компоненти на системата.

"Как да реша този въпрос? От една страна, мислим да замразяваме възрастта, от друга - вдигането на тавана ще отвори ножицата между минималната и максималната пенсия. Това ще създаде усещане за несправедливост", коментира Адемов, цитиран и от в. "Сега".

Сега пенсионерите могат да получат най-много 35% от от максималния осигурителен доход (2200 лева). В момента заради тавана на пенсиите НОИ пести годишно около 100 млн. лв. от над 52 000 души. Над 40 000 от тях взимат до 300 лв. по-малко, т.е. реалната им пенсия е около 1000 лева. За сравнение - минималната пенсия е 150 лв.

Падането на тавана на пенсиите се отлага няколко пъти досега. ГЕРБ го отлагаха два пъти заради липса на пари и големия дефицит от 1.9 млрд. лева в НОИ, но и с мотива за (не)справедливостта.

Експертна оценка

Разходите на НОИ ще се увеличат допълнително догодина заради намерението на управляващите да замразят ръста на възрастта за пенсиониране, да премахнат пределната възраст за военните, от увеличението на обезщетението за гледане на дете и възстановяването на швейцарското правило за индексиране на пенсиите, при което те се увеличават с 50% от ръста на инфлацията и 50% от осигурителния доход. Сега това става само с инфлацията.

Това обясни неотдaвна по темата социалният експерт на КНСБ и член на надзора на НОИ Ася Гонева.