Това заяви националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова по време на "Национален форум за грип 2012", който бе открит днес в Народното събрание, цитирана от "Фокус" и БГНЕС.

По думите й до 90% от смъртните случаи са при хора над 65 г. и част от тях с придружаващи заболявания. Грипът протича тежко и при малките деца до 2 г. възраст, а пневмониите водят до смъртни случаи предимно при възрастните хора над 60 г., каза още проф. Кожухарова.
Според нея в България се имунизират срещу грип по-малко от 3-4% от хората, като пикът на имунизациите срещу грип е бил през 2009/2010 г..

"Много често населението получава грешна информация по простата причина, че част от колегите ни не са с нас и са против ваксинацията", заяви пък главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му грипът е сериозно заболяване, а през последните години в България има негативна тенденция във ваксиналния обхват с противогрипни ваксини. Според Кунчев фактът, че у нас няма разработен механизъм за финансиране на препоръчителните ваксини е и една от сериозните пречки за осигуряването на широки ваксинационни програми.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обобщи, че в България всяка грипна вълна засяга между 250-300 хиляди души, от които около 30 на сто са деца.
"Трябва да отделим по-голямо внимание на ваксинопрофилактиката и то при най-рисковите групи - деца, възрастни и хронично болни", добави тя. За изпълнение на препоръките от водещи здравни институции България предстои да свърши огромна работа, за да разшири обхвата на ваксинопрофилактиката, да се промени обществената нагласа в полза на редовната ваксинация", призова  Атанасова.

С оглед на това до края на годината работна група на Министерството на здравеопазването трябва да изработи Национална програма за да се увеличи обхвата на населението с ваксина срещу сезонен грип, съобщи БТА. Програмата е в изпълнение на резолюция на Световната здравна асамблея и решение на Съвета на министрите на Европа за увеличение от 75 процента на ваксиналния обхват с противогрипни ваксини до 2014-2015 г.