В предложенията се предвижда по-стабилна система на равнище ЕС за оценка и наблюдение, с която да се следи и гарантира прилагането на Шенгенските правила. Предвижда се и по-структуриран европейски механизъм за вземане на решения, който да дава възможност за временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници в случай на сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

С днешните предложения се гарантира наличието на механизъм за координирана реакция от страна на ЕС за опазване на функционирането и неприкосновеността на Шенгенското пространство, посочва ЕК. Съгласно новия режим решенията за повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници за предвидими събития (като например големи спортни събития или важни политически срещи) ще се вземат на европейско равнище въз основа на предложение от Европейската комисия, подкрепено с квалифицирано мнозинство от експертите на държавите от ЕС.

Основанията, на които могат да бъдат вземани такива решения, се запазват - мярката да бъде необходима за неутрализирането на сериозна заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност.

Като общо правило граничният контрол може да бъде разрешен на определени граници за подновяем период от 30 дни. Държавите ще могат да предприемат едностранни действия за повторно въвеждане на гранични проверки, когато са изправени пред непредвидени извънредни ситуации, налагащи незабавни действия, но само за период, който не надхвърля 5 дни, след което ще трябва да бъде взето решение на равнище ЕС, ако е необходимо удължаване на този срок. В случай на сериозни пропуски в прилагането на правилата на Шенген, например ако дадена държава не съумява да охранява по необходимия начин даден участък от външната граница на ЕС, могат да се предприемат мерки за подкрепа, включващи техническа и финансова подкрепа от ЕК, отделните държави в ЕС, Фронтекс, или от други агенции като Европол или Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO).
Ако сериозните пропуски остават, въпреки предприетите мерки за подкрепа, може да се вземе решение за разрешаването на временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници. Такава крайна мярка ще бъде предприемана на равнище ЕС, като по този начин ще се избягват едностранни решения на отделните държави и ще се установява колективен подход към защитата на общите интереси.

Новите предложения напълно зачитат правото на свободно движение на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, заявява комисията.

Европейската комисия не предвижда въвеждането на механизъм за изключване на дадена страна от Шенгенското пространство, или за замразяване на членството в зоната.
Преди седмица се появи неофициална информация, че ЕС ще предложи механизъм за изключването на страни от Шенгенската зона. Според дипломати целта е да се окаже натиск на Гърция да държи нелегалните имигранти извън европейския блок.

ЕК предлага състоянието на Шенген да бъде обсъждано от Съвета на ЕС два пъти годишно.

За да влязат в сила, предложенията на Брюксел ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.


В началото на юли
Дания възстанови граничния контрол въпреки правилата на Шенгенското споразумение за свободно движение.